Valóban, sok lelet
"végzi" dobozban, de mi ezzel a baj? Általában a múzeumok műtárgy készletének kb. 30%-a van kiállítva (beleértve az időszakos kiállításokra ki- kikerülőket is). Többre nem igazán van kapacitás (pénz se). Hidd el amúgy, hogy jó helyre kerül az a doboz. Előbb utóbb feldolgozzák, publikálják, bekerül a nemzetközi rotációba,így lesz egy újabb "összehasonlítási, viszonyítási" pont. Elhiszem, hogy ez sokak szemét szúrja és inkább megtartja, vesz hozzá egy vitrint az IKEÁba. Tény, hogy sok keresős (őszerinte) nagyobb becsben tartja a talált tárgyat, mint a múzeum (ugye a dobozba rakás miatt).
Hogy ne csak károgjak, megpróbálok egy javaslatot tenni, ami talán vitaindító is lehetne:
Elképzelhetőnek tartok egy olyan megoldást, hogy a talált tárgyat a múzeumba leadó lelkes fémdetektoros - ha a műtárgy maga nem egyedi,stb, stb - akkor a leltárkönyvbe való felvétel és dokumentálás után hazavihesse a leletet. Persze mindezt ésszerű kötelességek (tárolás, biztosítás, szakember hozzáférésének biztosítása stb.) mellett, hiszen a jelenlegi törvényi szabályozás értelmében a tárgy a magyar állam tulajdonát képezi.
Én az írásod után ezt gondolom az egyik legfőbb dilemmának egy keresősnél, hogy ha már én megtaláltam és nem egy nagy világszám, akkor minek dobozoltassam be a régészekkel, amikor itthon itt a klassz vitrinem vagy még jobb: ha a polgármester beleegyezik, miért ne csinálhatnánk egy érdekes kiállítást a helyi kultúrházban pl... Az apró, települési "amatőr" múzeumok létesítése talán többet használnának a magyarságnak mint a sok elbaszott stadion, már bocsi
Amúgy BUÉK!
Szia kovalik!
Dehogy ajánlott! Csak ha meg akarja fejelni az asztallapot idegességében!
Minden tisztelet Bacskai István munkásságának, de az, hogy a könyv elejétől a végéig arról beszél, hogy amatőr fémkeresősnek léteznie sem szabadna és tiltani kellene, holott akkor Ő maga hogyan kezdett? Az vérlázító!
Olvasható a könyvben, amiben egy régész számol be arról, hogy a találatokat szépen elrakják egy dobozban a raktárba. Jártam már múzeumban, én is oda adom le és tudom, hogy elég sok lelet van ami igy végzi...
A könyvben leirt technikák és térinformatikai megoldások viszont nagyon jók, valamint a kontextus olvasás, az hasznos nekünk is.
Végszóra, örülök, hogy Te is és más lengetőtársak is olvasnak ilyen témában és nem csak mennek és dobálják el a nem érem találatot, vagy nem egyértelmű találatot (gondolok itt számos nevű barátomra az "Ezt találtam" topicból), hanem megpróbálják megfejteni az objektum vagy hely titkát

BUÉK és sok jó jelet jövőre is![/quote]