A fórum a közeljövőben frissítésre kerül egy újabb, korszerűbb verzióra. Kisebb fennakadások előfordulhatnak emiatt.
Az új regisztrációk aktiválásához admin jóváhagyás is kell a spammerek miatt. Ezek külföldiek, tehát a regisztrációt megkönnyíti, ha a regisztrálandó névről vagy e-mailről látszik, hogy magyar. Akié mégsem lett aktiválva, esetleg sürgős, küldjön e-mailt!

Segítség!

Avatar
a.kezdo
Őrnagy
Őrnagy
Hozzászólások: 271
Csatlakozott: 2015. július 11., szombat 10:38
Tartózkodási hely: London
Status: Offline

Re: Segítség!

HozzászólásSzerző: a.kezdo » 2017. április 18., kedd 14:26

guny írta:Mivel nem értek egyet ebben a.kezdo-vel, miszerint előbb kellene jól viselkedni, aztán jöhet a jutalom. Szerintem ugyanis egy-időben bevezetve működhet ez. Nyilván az angolok is pontosan ugyanúgy viselkednének, mint a magyarok, ha ugyanazt a szabályozást kapnák a nyakukba. (Mint ahogy tették is ezt ők is korábban...csak ott eszméltek, és jutalommal kezdték védeni az örökségüket....és lám működik....)

Annyira más a szabályok betartásának társadalmi megítélése, hogy nem lehet azt mondani, hogy az angolok is ugyanígy viselkednének!
Amíg az egyik helyen szar alak, aki jelenti a védett helyen keresőket és együttműködik, a másik helyen pedig hős, addig nem lehet ugyanazt a szabályt alkalmazni. Vagy ez a mentalitás is a szabályok miatt van?
Tegyük fel jönne az angol törvény, megelőlegeznék a bizalmat nektek. Tudnád garantálni, hogy a pénzjutalom reményében emberek nem ásnának védett helyről cuccot? Nem kell sok eset, a régészek máris mondanák, hogy nem működik, vissza a régi rendszert!


Van egy kis történetem.
Egy faluban 20-as tábla lett frissen kirakva, mert nagyon sok gázolás volt gyorshajtás miatt. Persze többféle ember él a faluban. Pár autós ezután is simán 50-nel megy és "köcsögrendőr" - özik, mert a 20-as szerintük túl lassú, ami amúgy igaz is, 30 még belférne a szakértő mérnökök szerint. A egyetlen egy falusi rendőr csak néz, hogy hát nem ő hozta a szabályt, viszont nagyon csípi a szemét az a pár gyorshajtó.
Persze vannak olyanok is, akik betartják a 20-as korlátozást, igaz, a másik csoport röhög rajtuk, amikor 20-szal totyognak végig a falun és "nyalják a rendőr seggét" ( ismerős szókapcsolat?) . A két csoport élesen elválik, csúnya dolgokat kiabálnak egymásra, amikor találkoznak. Még barátok is összevesztek emiatt. " Kinek érdeke a 20-as tábla, te rendőr vagy, vagy mi? "
A határ másik oldalán lévő faluban viszont nincs sebesség korlát, de szinte mindenki ésszerűen lassan megy. Alig van pár baleset. Az első falu gyorshajtói mutogatnak erre a falura, hogy ott bezzeg nincs tábla, mégis működik minden!

Te hogy oldanád meg a helyzetet, mint hatóság?

# Levennéd a táblákat, csak úgy magadtól, hisz bízzunk az emberekben, hogy majd csak belátják, hogy senkinek sem jó, ha gyorsan megyünk?

#Felemelnéd a büntetést, hogy elrettentsd a még mindig gyorsan hajókat? ( a rendőrök emellett voksolnak, utálják, hogy beszólogat nekik az a pár ember).

Mint polgár?

# Menjünk 50-nel és mondjuk azt, hogy az a pár ember, akit elcsapunk, az járulékos veszteség a vezetés öröméhez képest ( vannak elegen a faluban) , és mutogassunk a többiekre, mondván amúgyis mindenki 50-nel ment, mielőtt 20-as tábla lett kirakva?

# vagy hogy ésszerűtlen a szabály és azért nem tartom be? A gyorshajtás az gyorshajtás, de egy rossz táblától ne várjanak mást, mint hogy mindenki gyorsan fog menni? ( Reinold ötlete )

# új rendszer kell, ami a bizalomra épül, vegyék le a táblákat és mindenki lassan fog menni? Kiállsz egyedül a rendőr elé és ezt így egyedül megígéred mindenki nevében?
Meddig tartana ez? Amíg valakit megint el nem üt egy gyorshajtó, aztán jön vissza a 20-as tábla.

# mész körbe és azt kérdezgeted, hogy kinek jó a 20-as tábla, ki támogatja ezt a rendszert? ( senki, ahogy fent kiderül, de még mindig jobb, mint 50-nel menni)
:think: ( csak egyet teszek, mielőtt rákot kap tőle pár ember)

Új fejlemény, hogy a rendőr pár ismerős embernek megengedte, hogy 30-cal menjenek, ha ő is ott van velük. Ez persze sokaknak nem tetszik...


reinold írta:Viszont ahogy írtad, a törvénykezés egyre távolabb kerül a gyakorlattol!

Azt írtam, hogy mi kerülünk egyre messzebb az angol mintától.
reinold írta:ui:Az angol minta még mindig mérföldekkel jobb megoldás lenne a jelenlegi sz...r helyett! Véleményem szerint nemcsak a szankciókat kellene átvenni egy-egy helyről, hanem a jutalmazást is.Gondolok itt arra, hogy egy keresőzés után, az illető megtarthatna érméket, amiről a múzeum lemond.

Ez szerintem kb már megy, hogy megtarthat az együttműködő keresős pár dolgot ( de javítsatok ki, ha nem így van) , igaz cserébe leseggnyalózzák meg hogy miért csak neki lehet, nem ezt mondja a törvény, vannak egyenlők meg egyenlőbbek stb szardobálás.
De a régészet kezét is a törvény köti, nem adhat csak úgy cuccot vissza (?).
digger írta: mert egy 18 felé darabolt földterületre, ahol pár kabátgombon kívül más nem jön, senki nem fogja megkérni az engedélyt, mert nincsen értelme.

Mindig érdekelt, hogy honnan lehet tudni, hogy csak kabátgombok fognak jönni egy területről! Sok időt megspórolnék, ha tudnám! Engedély Angliában is kell, de kabátgombok? Az nem.


Reader írta: idézet

Nem válik védett területté Angliában attól egy hely, hogy két kk meg egy kelta arany jön, de a múzeumot attól még érdekelheti ( Portable Antiquities Scheme) . De ha in situ jön valami, akkor ott mindig megáll az ásás.
Olvasd el a Treasure Act 1996 - ot, abban benne van, hogy milyen leleteket tartanak fontosnak az angol régészek :
http://metaldetector.hu/phpBB3/viewtopic.php?f=3&t=13&p=3313&#p3310
Voltam amúgy már olyan helyen, kint a fenébe, egy klubbal, ahol reggel úgy kezdődött az ásás, hogy a klub vezető elmondta, hogy van 3 temetkezési domb a mezőn, 20 méteres körzetben nincs lengetés, vagy azonnal ki vagy dobva, mehetsz haza. Nem volt az körbekerítve, semmi ilyesmi. De nem is ment még 30 méterre se senki közel hozzá!

guny
Hadnagy
Hadnagy
Hozzászólások: 61
Csatlakozott: 2015. október 19., hétfő 13:04
Status: Offline

Re: Segítség!

HozzászólásSzerző: guny » 2017. április 18., kedd 15:08

@ a.kezdo
inkább nem idézlek, mert hosszú....
de persze hogy rossz a példád...:)...hisz a 20-as tábla nem lehet válasz a gázolásokra...
tegnap volt hír, hogy egy csávó fényes nappal utcán fejbe lőtt egy öreg bácsit, miközben az egészet élőben osztotta facebookon....
akkor holnap mindenkitől el fogják venni a fegyvertartási jogot?...esetleg nem facebookozhat senki, mert az volt a lúdas?....
a 20-as tábla pont ez...lenne...nem a kiváltó okokra adott válasz...
btw...egyébként a táblák sosem téged -állampolgárt- védenek, ez téves megközelítés....az állam -közútkezelő- védekezik velük az állampolgáraival szemben...hogy ne perelhessék, és ne kelljen fizetnie....mert ha károd keletkezik, úgy hogy nem volt tábla, akkor övé a felelősség, hisz ő biztosította az utat számodra használatra....tehát a táblákról ennyit....
ha gázolások/egyéb problémák vannak, és az egy "általános" jelenség, akkor tüzetesen ki kell vizsgálni, és feltárni annak pontos okát/okait/körülményeit és azokat a okokat/körülményeket elhárítani/megszüntetni/átalakítani melyek elősegítik/előidézik.
Amúgy jól mondod, és jellemző a gondolkodásra, hogy sokszor nem akarnak a hatóságok a valós okokkal foglalkozni, és azokat megszüntetni...ha öt jármű tengelytörést szenved egyazon útszakaszon, és ők megnyerik a perüket az állammal/közútkezelővel/hatósággal szemben, akkor nem a kátyúkat szünteti meg a hatóság, hanem kiteszi az útszakaszra a veszélyre (kátyúra) figyelmeztető táblát...innentől kezdve a többi 50 tengelytörött járművel neki semmi dolga, megoldotta....de ettől még az az 50 autós és plusz azon útszakaszt használó másik tízezer autós (akik nem szenvedtek tengelytörést, mert lassítottak/szerencséjük volt) JOGOSAN követeli, hogy ugyan tömjék már be a kátyúkat!!!
Talán ezzel a példával sikerül érzékeltetnem a kényszerű/diktatórikus és a valódi/együttműködő problémamegoldás közötti különbséget....előbbi lélekben és idegben felőrli, magával lassan szembefordítja állampolgárait, míg utóbbi egészséges, pozitív és összességében együttműködő polgárokat eredményez....

Továbbra is azt mondom, hogy az angolok semmivel sem jobbak/szebbek/okosabbak mint mi, magyarok. Ugyanolyan emberből vagyunk gyúrva. Ha mást állítanék egyébként is rasszista stb. lennék....szóval kb. Te se legyél az a magyarokkal szemben....Hisz magyarként, Te magad is pont jó példáját adod, hogy a magyar ember is könnyedén betartja az angol törvényt - rallykon még a sírokat is elkerüli....
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára guny 2017. április 18., kedd 15:26-kor.

Avatar
kanbagoly
Ezredes
Ezredes
Hozzászólások: 572
Csatlakozott: 2015. június 29., hétfő 15:54
Status: Offline

Re: Segítség!

HozzászólásSzerző: kanbagoly » 2017. április 18., kedd 15:21

guny írta:
kanbagoly írta:Akkor, hogy egy picit oldjam a hangulatot nem az újság topikba, hanem ide teszem: http://magyarmuzeumok.hu/tema/4005_kinc ... s_megyeben

Nagyon gyors voltál. Épp hogy kiadta az MTI, aztán pár percre rá feltették a magyarmuzeumok.hu-ra, és máris itt a link...talán túl gyors is.... :shhh:


Előbb tudtam róla, mint az MTI. Jóval előbb. :D
"A nagy világon e kivűl
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze;
Itt élned, halnod kell."

Avatar
oldtimer
Százados
Százados
Hozzászólások: 153
Csatlakozott: 2015. július 29., szerda 18:36
Status: Offline

Re: Segítség!

HozzászólásSzerző: oldtimer » 2017. április 18., kedd 15:57

Reader írta:
kanbagoly írta:Akkor, hogy egy picit oldjam a hangulatot nem az újság topikba, hanem ide teszem: http://magyarmuzeumok.hu/tema/4005_kinc ... s_megyeben


Kiraly! :)
Az utolso kep, also soraban lévő kölni denarok (vagy Aachen, stb.) is a lelet reszei, vagy csak illusztracio?


Nem csak illusztráció. A cikkben szereplő fotókon lévő érmék mindegyike a lelet részét képezi.

Avatar
a.kezdo
Őrnagy
Őrnagy
Hozzászólások: 271
Csatlakozott: 2015. július 11., szombat 10:38
Tartózkodási hely: London
Status: Offline

Re: Segítség!

HozzászólásSzerző: a.kezdo » 2017. április 18., kedd 16:13

kanbagoly írta:
guny írta:
kanbagoly írta:Akkor, hogy egy picit oldjam a hangulatot nem az újság topikba, hanem ide teszem: http://magyarmuzeumok.hu/tema/4005_kinc ... s_megyeben

Nagyon gyors voltál. Épp hogy kiadta az MTI, aztán pár percre rá feltették a magyarmuzeumok.hu-ra, és máris itt a link...talán túl gyors is.... :shhh:


Előbb tudtam róla, mint az MTI. Jóval előbb. :D

Csókoooos!!! Fujj menj innen! :lol: :lol:

Avatar
kanbagoly
Ezredes
Ezredes
Hozzászólások: 572
Csatlakozott: 2015. június 29., hétfő 15:54
Status: Offline

Re: Segítség!

HozzászólásSzerző: kanbagoly » 2017. április 18., kedd 16:39

a.kezdo írta:
kanbagoly írta:
guny írta:
kanbagoly írta:Akkor, hogy egy picit oldjam a hangulatot nem az újság topikba, hanem ide teszem: http://magyarmuzeumok.hu/tema/4005_kinc ... s_megyeben

Nagyon gyors voltál. Épp hogy kiadta az MTI, aztán pár percre rá feltették a magyarmuzeumok.hu-ra, és máris itt a link...talán túl gyors is.... :shhh:


Előbb tudtam róla, mint az MTI. Jóval előbb. :D

Csókoooos!!! Fujj menj innen! :lol: :lol:


Oksa akkor lapítok pedig ez csak egy kiemelkedő az egyébként nem kevésbé érdekes többi közül. Nálunk ha az angolokéhoz hasonló lenne az örökségvédelemmel foglalkozók mentalitása (régészt és keresőst is beleértve) heti rendszerességgel jelennének meg a pozitív keresős hírek. Elég összetett a probléma, mert ahogy mi civódunk, sokszor a régészek és munkatársaik is széthúznak. Uff a mai napot megint túlaktívkodtam, de ígérem visszafogom magam! :)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára kanbagoly 2017. április 18., kedd 16:46-kor.
"A nagy világon e kivűl
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze;
Itt élned, halnod kell."

Reader
Őrmester
Őrmester
Hozzászólások: 22
Csatlakozott: 2016. december 4., vasárnap 22:43
Status: Offline

Re: Segítség!

HozzászólásSzerző: Reader » 2017. április 18., kedd 16:44

oldtimer írta:
Reader írta:
kanbagoly írta:Akkor, hogy egy picit oldjam a hangulatot nem az újság topikba, hanem ide teszem: http://magyarmuzeumok.hu/tema/4005_kinc ... s_megyeben


Kiraly! :)
Az utolso kep, also soraban lévő kölni denarok (vagy Aachen, stb.) is a lelet reszei, vagy csak illusztracio?


Nem csak illusztráció. A cikkben szereplő fotókon lévő érmék mindegyike a lelet részét képezi.Gondolom a részesei voltatok. :) Gratulálok! :clap: Tetszik a sztori is! Mar a nyomozós része. A szükségszeruen kiemelt korabbi bűncselekmény eredmenyet tudjuk?
A penny-t konnyen azonositottak? Rövid vagy hosszú keresztes? Egy kepert mondjuk rendkívül halas lennek (a hatlaprol)! :geek:

Reader
Őrmester
Őrmester
Hozzászólások: 22
Csatlakozott: 2016. december 4., vasárnap 22:43
Status: Offline

Re: Segítség!

HozzászólásSzerző: Reader » 2017. április 18., kedd 16:52

[quote="...pedig ez csak egy kiemelkedő az egyébként nem kevésbé érdekes többi közül. Nálunk ha az angolokéhoz hasonló lenne az örökségvédelemmel foglalkozók mentalitása (régészt és keresőst is beleértve) heti rendszerességgel jelennének meg a pozitív keresős hírek. Elég összetett a probléma, mert ahogy mi civódunk, sokszor a régészek és munkatársaik is széthúznak.[/quote]

Na ezzel total egyetertek! Meggyőződésem, hogy az a régész aki latja a valóságot, az erosen dolgozik a kapcsolaton. Azt is biztosra veszem, hogy bizonyos esetekben nagyon nehéz dolguk van...

Avatar
a.kezdo
Őrnagy
Őrnagy
Hozzászólások: 271
Csatlakozott: 2015. július 11., szombat 10:38
Tartózkodási hely: London
Status: Offline

Re: Segítség!

HozzászólásSzerző: a.kezdo » 2017. április 18., kedd 16:56

guny írta:@ a.kezdo
inkább nem idézlek, mert hosszú....
de persze hogy rossz a példád...:)...hisz a 20-as tábla nem lehet válasz a gázolásokra...

Akkor mi a válasz? Nem válaszoltál!
guny írta:tegnap volt hír, hogy egy csávó fényes nappal utcán fejbe lőtt egy öreg bácsit, miközben az egészet élőben osztotta facebookon....
akkor holnap mindenkitől el fogják venni a fegyvertartási jogot?...esetleg nem facebookozhat senki, mert az volt a lúdas?....

A fegyverek számának jelentős csökkentése lenne a megoldás, de nem fogják, mert túlontúl erős ott a fegyverlobbi.
guny írta:a 20-as tábla pont ez...lenne...nem a kiváltó okokra adott válasz...

Mi a kiváltó ok akkor? Az, hogy az emberek gyorsan akarnak menni, vagy nem?
guny írta:btw...egyébként a táblák sosem téged -állampolgárt- védenek, ez téves megközelítés....az állam -közútkezelő- védekezik velük az állampolgáraival szemben...hogy ne perelhessék, és ne kelljen fizetnie....mert ha károd keletkezik, úgy hogy nem volt tábla, akkor övé a felelősség, hisz ő biztosította az utat számodra használatra....tehát a táblákról ennyit....

Ennek kicsit konteó íze van!
Ha pár embert visszatart egy korlátozó tábla miközben én megyek át az úton, akkor engem az a tábla bizony véd!


guny írta:Továbbra is azt mondom, hogy az angolok semmivel sem jobbak/szebbek/okosabbak mint mi, magyarok. Ugyanolyan emberből vagyunk gyúrva. Ha mást állítanék egyébként is rasszista stb. lennék....szóval kb. Te se legyél az a magyarokkal szemben....Hisz magyarként, Te magad is pont jó példáját adod, hogy a magyar ember is könnyedén betartja az angol törvényt - rallykon még a sírokat is elkerüli....
[/quote]
Na, húzd elő a rasszista kártyát, mert azt mertem mondani, hogy az a társadalom ( nem rassz! ) másként tartja be a szabályokat :D Az is rasszista, hogy az angolok úgy szállnak fel a buszra, amilyen sorrendben a buszmegállóba érkeztek? Otthon utaztál már távolsági buszon? Kizárt dolog, hogy azt mondjam, hogy egyik jobb, mint a másik, de másképp élünk, más a mentalitás, a normák, ez vitathatatlan. Itt ha önadózó vagy, le tudsz írni dolgokat az adódból, egyszerűen írsz egy listát a hivatalnak. Nem kell bizonyíték, blokk vagy ilyesmi. Működik. Otthon szerinted ez működne? Vagy szerinted a Big Benen és a Parlamenten kívül nincs más különbség?
Egyébként eltérő okokból tart be egy ember / embercsoport szabályokat, mint a másik. Lehet a büntetéstől való félelem, mások előtti megszégyenítéstől való félelem, vagy belső normák stb. Ha ez egyik sem működik, akkor ha van elég eszed, találsz kibúvót: "sosem volt jó ez a szabály" Ami amúgy igaz is jelen esetben, de mégiscsak egy mentség. Ha egy közösségben nincs meg a megfelelő szintű belső norma, akkor csak a szabály / büntetés állítja meg őket. Pl miért fizetsz adót? Mert megbüntetnek, ha nem fizetsz? Vagy azért, mert azzal a közösség jár jól? Hol menő nem fizetni, elsumákolni az adót, otthon, vagy nyugatabbra? Ne mondd azt, hogy azért, mert otthon nincs pénz! Az emberek mindenhol szeretnek több pénzt. Nővérem otthoni főnöke pl milliókkal tartozik az adóhatóságnak, 4 boltja van, de semmi nincs a nevén, ráadásul minden alkalmazott minimálbéren van bejelentve, persze zsebbe kap mégannyit.
Azt próbálom érzékeltetni, hogy nincs az a szintű köz-tudat, hogy ha ezt meg ezt teszem, azzal mindenkinek jobb lesz. Még nem értünk oda. Ezen lehet megsértődni, szipogni, végső esetben rasszistázni is, ha már más nincs.

guny
Hadnagy
Hadnagy
Hozzászólások: 61
Csatlakozott: 2015. október 19., hétfő 13:04
Status: Offline

Re: Segítség!

HozzászólásSzerző: guny » 2017. április 18., kedd 19:22

@ a.kezdo:
De, szerintem válaszoltam. Még egyszer leírom, az okot kell megszüntetni. De nem hiszem, hogy az 50km/h sebesség lenne az önmagában, hisz az ország 3600 településén, és a többi ország több ezernyi településén is 50km/h a sebesség korlátja lakott területen belül...és nem hallottam róla, hogy mindenhol 20km/h-ra szeretnék levinni, mert az 50km/h miatt minden településen hullanak az emberek, mint a legyek.....
Az említett példádban pedig több infót nem adtál a településről, de egyébként sem akarnám én azzal tölteni az időm, hogy egy internet fórumon próbáljam feltárni a VALÓS okokat egy adott útszakasz problémájára....

A fegyverek számának jelentős csökkentése? Valószínűleg azzal megintcsak nem a valós okot szüntetnéd meg....Egyébként a csávónál nem fegyverarzenál volt...hanem egy darab valami....épp lehetett volna konyhakés is.....tudom, a konyhakések számának drasztikus emelése megoldaná.....gondolkozz ezeken....

Nem hiszem, hogy az a kiváltó ok, hogy az emberek gyorsan akarnak menni....az emberek mindig annyival akarnak menni, amennyi a szabályok szerint még épp megengedett...ha pedig úgy érzik különös okuk van sietségre, és mérlegelnek, vállalják a kockázatot, akkor ezeket megszegik....sokszor így érnek be még éppen időben a munkahelyre, egy fontos megbeszélésre stb...és senkinek semmi baja nem esik, és bírság kiszabása se követi....ugyanis ha hiszed, ha nem direkt ilyen a rendszer, az egész világban....és igen, az angolok is sietnek sokszor, talán pont annyiszor, mint a magyarok, vagy többször, vagy kevesebbszer....de ez nincs statisztikában (megbízhatóban)....

A táblák alapvetően nem érted vannak....nem is teheted ki őket te magad.....annak súlyos bírság lenne a vége....az, hogy közben téged is "véd", az a mellékhatás, és nem is mindegyikre igaz....ezek masszívan jogi dolgok, felelősségi körök, mint ahogy a közlekedés rendszerének egésze is....

Azzal ugye tisztába vagy, hogy nem létezhet a jó a rossz nélkül? Nem lenne ez a fogalom....persze értem én, hogy kell egy rossz kép, amit lehet szembe állítani magadban, ami alapján megítélheted, hogy mi a jó...szilárd elhatározásod, hogy mi magyarok adót csalunk, rosszak vagyunk, az angolok pedig a jók, akik nem csalnak adót....amit elég korán megtanultam már: hittel nem érdemes vitázni....sajnálom, hogy ezt hiszed, és ezeket a dolgokat látod, hisz erre van a szemed, a gondolataid kihegyezve.....de ha jól tudom még angliában sem szüntették meg a befizetett adók ellenőrzését, mondván, hogy hát itt úgyis mindenki becsületes....hidd el, ott is igyekeznek minimalizálni az adójukat, és vannak adócsalók is....pedig ha jól hallottam a magyar rendszer az egyik legbonyolultabb...tehát oitt egy jóval egyszerűbb, betarthatóbb , erősebb ellenőrzési hivatallal rendelkező rendszert próbálnak kijátszani az oly "becsületes" angol állampolgárok....szóval kár is ezzel példálózni....ahhoz képest, ami kis hazánkat jellemzi történelmileg, elég jól állunk szerintem...
rasszista kártya?....most viccelsz? épp azt írtam, hogy Te vagy az ellenpélda....vagy tán adót csalsz angliában? tiltott helyeket ásol ki? miért nem, hisz magyar vagy?...és hát a magyarok ezeket csinálják....szerinted...vagy nem?....hol van a rasszista kártya?...én pont elkerültem....amit szeretnék látni, az az egyenlő megítélés, vagy legalábbis egyenlőbb....és nem is azt mondom, hogy az angliai jutalmak szintjét kell idehaza is bevezetni....de azért valamit illene....
hisz a kátyús párhuzamomat még mindig fenntartom, még ha nem is akarod megérteni, azért szerintem valójában érted....

reinold
Százados
Százados
Hozzászólások: 149
Csatlakozott: 2015. június 27., szombat 1:13
Tartózkodási hely: Belfast ui:Egy kávára a vendégeim lehettek, ha erre jártok! :D
Status: Offline

Re: Segítség!

HozzászólásSzerző: reinold » 2017. április 18., kedd 19:46

Én még mindig demagogikusan azt mondom, hogy legalább egy próbát megérne az angol rendszer egy-az egyben átemelése, amolyan 2 éves próbidővel. A pénzbeli jutalom esetleges kihagyásával.Még mindig több dolog landolna a múzeumban, mint mostanában. :think:
Minden embernek alanyi joga, hogy hülye legyen, és sokan élnek is ezzel a jogukkal.Én is! ;)

Avatar
a.kezdo
Őrnagy
Őrnagy
Hozzászólások: 271
Csatlakozott: 2015. július 11., szombat 10:38
Tartózkodási hely: London
Status: Offline

Re: Segítség!

HozzászólásSzerző: a.kezdo » 2017. április 18., kedd 20:10

guny írta:@ a.kezdo:
De, szerintem válaszoltam. Még egyszer leírom, az okot kell megszüntetni. De nem hiszem, hogy az 50km/h sebesség lenne az önmagában, hisz az ország 3600 településén, és a többi ország több ezernyi településén is 50km/h a sebesség korlátja lakott területen belül...és nem hallottam róla, hogy mindenhol 20km/h-ra szeretnék levinni, mert az 50km/h miatt minden településen hullanak az emberek, mint a legyek.....
Az említett példádban pedig több infót nem adtál a településről, de egyébként sem akarnám én azzal tölteni az időm, hogy egy internet fórumon próbáljam feltárni a VALÓS okokat egy adott útszakasz problémájára....

Ez egy kitalált történet véletlen számokkal, próbáltam leegyszerűsíteni a jelenlegi helyzetet, hogy vajon miért nem ad a törvény szabadabb teret otthon a keresőzésnek, ha ezt sem dívik betartani, de nem ment át! Ha nem akarod ezzel tölteni az időd, akkor ne válaszolj rá. Ha írsz, akkor meg ne panaszkodj, nem kényszerít senki tudtommal.

Nem akarok táblákat kitenni sehova. :?

Rájöttem, igazad van, fegyverek nélkül is ugyanolyan veszélyes :
( vigyázat! Felkavaró képsorok következnek!)
Kép

Engem nem zavar, ha emberek egymást igazolják, hogy nem jó a törvény, ne tartsuk be! Bár elég nevetséges, meg néha elég nagy zavar is van, hogy nem a pénzről szól, de azért lehetne egy kis jutalom, mert így senki sem fog leadni. Akkor most melyik?
Úgy kérjünk enyhítést, hogy meg se próbáljuk betartani azt, ami most van. Persze értem, vannak lázadó és elfogadó típusok. Az angol törvény viszont együttműködésen alapul, nem szardobáláson.
Ha valaki csak akkor mutat be találatot, ha kap érte pénzt , akkor mi a fontosabb , a pénz, vagy a találat? Költői kérdés...

Reader
Őrmester
Őrmester
Hozzászólások: 22
Csatlakozott: 2016. december 4., vasárnap 22:43
Status: Offline

Re: Segítség!

HozzászólásSzerző: Reader » 2017. április 18., kedd 20:37

@a.kezdo: szerintem a semmit sem tarthatsz meg (attol, hogy azt hiszed par apro, ezredik fibula folott szemethunynak az egy dolog, attol meg a torveny ezt tiltja!) es a jutalom fizetes ket veglet, talan lehetne talalkozni kozepen, nem?
A korabban altalam felvetett mi vedett es mi nem kérdésre reagaltal ugyan, de azt gondolom tudod, hogy itthon (ahogy talan guny irta is) vege lenne a rallynak az elso erme utan! Akar in situ, akar nem!
Ja es aki ertelmes az szerintem azonos korulmenyek kozott itthon is elkerulne azokat a sirokat.
Hidd el akik itthon munkagepekkel mentek vagy mennek neki hasonlonak azokat most es korabban sem érdekelte a torveny.

guny
Hadnagy
Hadnagy
Hozzászólások: 61
Csatlakozott: 2015. október 19., hétfő 13:04
Status: Offline

Re: Segítség!

HozzászólásSzerző: guny » 2017. április 18., kedd 23:45

@a.kezdo:
De éppen hogy "átjött". Írtam is hogy sztem nem jó hasonlat, és nem kívánok annak a megoldásával foglalkozni (még ha további infókat adnál róla, akkor sem, mert alapvetően nem jó példának tartom), és írtam is egy szerintem jobb példát a kátyúkkal....
Nem nevetséges a jutalom kérdése....pont, mivel ez egy olyan, a társadalom számára is hasznos hobbi lehetne, amit vétek nem társadalmi együttműködésben kiaknázni, és hagyni, hogy apránként, éjszaka/nappal így-úgy el kótya-vetyélődjenek az információkban rejlő lehetőségek a múltunk szélesebb körben vagy/és mélyebben történő megismerésére vonatkozóan. És pont mivel továbbra is az előbbi lenne a cél, miszerint szélesebb néprétegek lelkes amatőrként hétvégente rallikba verődve információkat kerítenek elő egy évszázadok óta információparlagon álló földterületről, pont ezért kellene a jutalom...mert a szélesebb néprétegek jóval többféleséget takarnak, és hogy az együttműködés motíváljon, és ne is motoszkáljanak egyéb gondolatok abban a rengeteg fejben....
ugye jelenleg meg épp a hobbitól való elrettentés történik...mert így is -úgy is jön a bélyegzés...."haver, kétszer is gondold meg, biztos akarod te ezt?...nem véletlenül vagy egyedül a faluban, mert ez illegális, és ha legális, akkor is csak addig amíg nem találsz valamit, mert onnantól megint illegális, mer' le kell adni ám ha találsz...tehát te biztosan egy megélhetési bűnöző vagy itt a falunkban, hacsak nem vagy benne a múzeumi galeriben....akkor biztos bizalmi ember vagy...csókos....néha zsebre megy mi?....."

ezeket a hangokat hallom én...és pont ezeket szépen el lehetne hallgattatni a jutalommal, és a nyílt, széles társadalmi együttműködéssel....

Még egyszer mondom, nem véletlen, hogy beépül a rendszerbe az angilusoknál...mert bele KELL építeni, ahhoz hogy MŰKÖDJÖN.

ul69
Ezredes
Ezredes
Hozzászólások: 497
Csatlakozott: 2015. július 1., szerda 18:48
Status: Offline

Re: Segítség!

HozzászólásSzerző: ul69 » 2017. április 19., szerda 9:44

guny írta:@a.kezdo:
De éppen hogy "átjött". Írtam is hogy sztem nem jó hasonlat, és nem kívánok annak a megoldásával foglalkozni (még ha további infókat adnál róla, akkor sem, mert alapvetően nem jó példának tartom), és írtam is egy szerintem jobb példát a kátyúkkal....
Nem nevetséges a jutalom kérdése....pont, mivel ez egy olyan, a társadalom számára is hasznos hobbi lehetne, amit vétek nem társadalmi együttműködésben kiaknázni, és hagyni, hogy apránként, éjszaka/nappal így-úgy el kótya-vetyélődjenek az információkban rejlő lehetőségek a múltunk szélesebb körben vagy/és mélyebben történő megismerésére vonatkozóan. És pont mivel továbbra is az előbbi lenne a cél, miszerint szélesebb néprétegek lelkes amatőrként hétvégente rallikba verődve információkat kerítenek elő egy évszázadok óta információparlagon álló földterületről, pont ezért kellene a jutalom...mert a szélesebb néprétegek jóval többféleséget takarnak, és hogy az együttműködés motíváljon, és ne is motoszkáljanak egyéb gondolatok abban a rengeteg fejben....
ugye jelenleg meg épp a hobbitól való elrettentés történik...mert így is -úgy is jön a bélyegzés...."haver, kétszer is gondold meg, biztos akarod te ezt?...nem véletlenül vagy egyedül a faluban, mert ez illegális, és ha legális, akkor is csak addig amíg nem találsz valamit, mert onnantól megint illegális, mer' le kell adni ám ha találsz...tehát te biztosan egy megélhetési bűnöző vagy itt a falunkban, hacsak nem vagy benne a múzeumi galeriben....akkor biztos bizalmi ember vagy...csókos....néha zsebre megy mi?....."

ezeket a hangokat hallom én...és pont ezeket szépen el lehetne hallgattatni a jutalommal, és a nyílt, széles társadalmi együttműködéssel....

Még egyszer mondom, nem véletlen, hogy beépül a rendszerbe az angilusoknál...mert bele KELL építeni, ahhoz hogy MŰKÖDJÖN.


pont emiatt tart itt az egész mert az irigység előrébb való mint a jutalmazás.akár ha a sajátját adná pedig ez állami finanszírozás lenne.sőt törvény is rendelkezik róla már..de inkább foggal körömmel tiltanák csak nehogy valaki kapjon pár forintot..meg akkor arról szólna a hír hogy egyszerű keresős megtalálta és bejelentette meg leadta..úúú össze is dőlne a világ meg a sok maszlag hiábavalóvá válna :lol: :lol:

Avatar
a.kezdo
Őrnagy
Őrnagy
Hozzászólások: 271
Csatlakozott: 2015. július 11., szombat 10:38
Tartózkodási hely: London
Status: Offline

Re: Segítség!

HozzászólásSzerző: a.kezdo » 2017. április 19., szerda 11:14

Én sem vetem el a pénzjutalmat ( amúgy Angliában nem is jutalom, hanem a tárgy(ak) piaci ára van kifizetve ), nyilván motiváló lenne, de azzal motivációval is óvatosan kellene bánni, kétélű fegyver! Nagyon nagyon könnyen elindíthatna egy "menjünk mindenhova " mozgalmat pár emberben. Hiszen akik eddig is mentek védett helyekre, - nem feltétlen eladni a cuccot, csak találni szerettek volna- most meg már jutalom is van érte?? Vagy akár eladni is mentek, de eddig illegális volt, most meg legális? Csak annyit kell mondani, hogy itt meg itt találtam, aztán jön a pénz. Ilyet már Angliában is hallottam egyébként, úgy derült ki, hogy gyanús volt a találó, aztán vettek földmintát a tárgyról, de nem egyezett a bejelentett találási hellyel. Itt megint az jön, hogy ha arra ösztönzi az embereket az új szabály, hogy ássanak ész nélkül.... szerinted mennyi ideig lesz érvényben? Rá lenne ütve a bélyeg, hogy "rablótörvény".

Én nem ismerem sajnos ezt a régészek közötti cívódást, de talán azon régészek szemléletét kellene megváltoztatni, akik nem nagyon csípik a keresősök és elutasítanának egy ilyen jutalmazós törvényt. Gondolom, hogy mint szakma, elég nagy hangjuk van a törvény módosításakor.
Én nem mondom ,hogy mindenki menne mindenhova, de hogy választod el magad azoktól, akik mennének mindenhova? A vége ennek szerintem megint az, hogy egyesület kellene... amit meg már kb 300 ember egyedileg, nagy lendülettel beharangozott, aztán jött a néma csend... Nem őket hibáztatom, mert nem egyszerű.

Avatar
kanbagoly
Ezredes
Ezredes
Hozzászólások: 572
Csatlakozott: 2015. június 29., hétfő 15:54
Status: Offline

Re: Segítség!

HozzászólásSzerző: kanbagoly » 2017. április 19., szerda 11:41

a.kezdo írta:Én sem vetem el a pénzjutalmat ( amúgy Angliában nem is jutalom, hanem a tárgy(ak) piaci ára van kifizetve ), nyilván motiváló lenne, de azzal motivációval is óvatosan kellene bánni, kétélű fegyver! Nagyon nagyon könnyen elindíthatna egy "menjünk mindenhova " mozgalmat pár emberben. Hiszen akik eddig is mentek védett helyekre, - nem feltétlen eladni a cuccot, csak találni szerettek volna- most meg már jutalom is van érte?? Vagy akár eladni is mentek, de eddig illegális volt, most meg legális? Csak annyit kell mondani, hogy itt meg itt találtam, aztán jön a pénz. Ilyet már Angliában is hallottam egyébként, úgy derült ki, hogy gyanús volt a találó, aztán vettek földmintát a tárgyról, de nem egyezett a bejelentett találási hellyel. Itt megint az jön, hogy ha arra ösztönzi az embereket az új szabály, hogy ássanak ész nélkül.... szerinted mennyi ideig lesz érvényben? Rá lenne ütve a bélyeg, hogy "rablótörvény".

Én nem ismerem sajnos ezt a régészek közötti cívódást, de talán azon régészek szemléletét kellene megváltoztatni, akik nem nagyon csípik a keresősök és elutasítanának egy ilyen jutalmazós törvényt. Gondolom, hogy mint szakma, elég nagy hangjuk van a törvény módosításakor.
Én nem mondom ,hogy mindenki menne mindenhova, de hogy választod el magad azoktól, akik mennének mindenhova? A vége ennek szerintem megint az, hogy egyesület kellene... amit meg már kb 300 ember egyedileg, nagy lendülettel beharangozott, aztán jött a néma csend... Nem őket hibáztatom, mert nem egyszerű.


Ott kezdődik az egész, hogy szétverték a múzeumi rendszert. A rájuk rótt feladatokat alig tudják elvégezni a szűk határidők és a pénzforrások elvonása miatt. Nem védeni akarom őket mert vannak köztük ludasok akik túlszámlázásokkal alapot adtak a szigornak ezért épp úgy szívnak most mint mi. De a lényeg, hogy hová fogadnának tömegével leleteket, ha még azt se tudják feldolgozni, rendesen raktározni ami van? Tudom akkor miért kell leadni mindent... mert a legutolsó kisbronz se magántulajdon így nem ruházható át. Max. egy külön kölcsönadási szerződéssel lehetne nálunk megtartható megőrzésre a mostani törvények mellett, de semmiféle képen nem eladható.
"A nagy világon e kivűl
Nincsen számodra hely;
Áldjon vagy verjen sors keze;
Itt élned, halnod kell."

guny
Hadnagy
Hadnagy
Hozzászólások: 61
Csatlakozott: 2015. október 19., hétfő 13:04
Status: Offline

Re: Segítség!

HozzászólásSzerző: guny » 2017. április 19., szerda 11:44

a.kezdo írta:Én sem vetem el a pénzjutalmat ( amúgy Angliában nem is jutalom, hanem a tárgy(ak) piaci ára van kifizetve ), nyilván motiváló lenne, de azzal motivációval is óvatosan kellene bánni, kétélű fegyver! Nagyon nagyon könnyen elindíthatna egy "menjünk mindenhova " mozgalmat pár emberben. Hiszen akik eddig is mentek védett helyekre, - nem feltétlen eladni a cuccot, csak találni szerettek volna- most meg már jutalom is van érte?? Vagy akár eladni is mentek, de eddig illegális volt, most meg legális? Csak annyit kell mondani, hogy itt meg itt találtam, aztán jön a pénz. Ilyet már Angliában is hallottam egyébként, úgy derült ki, hogy gyanús volt a találó, aztán vettek földmintát a tárgyról, de nem egyezett a bejelentett találási hellyel. Itt megint az jön, hogy ha arra ösztönzi az embereket az új szabály, hogy ássanak ész nélkül.... szerinted mennyi ideig lesz érvényben? Rá lenne ütve a bélyeg, hogy "rablótörvény".

Én nem ismerem sajnos ezt a régészek közötti cívódást, de talán azon régészek szemléletét kellene megváltoztatni, akik nem nagyon csípik a keresősök és elutasítanának egy ilyen jutalmazós törvényt. Gondolom, hogy mint szakma, elég nagy hangjuk van a törvény módosításakor.
Én nem mondom ,hogy mindenki menne mindenhova, de hogy választod el magad azoktól, akik mennének mindenhova? A vége ennek szerintem megint az, hogy egyesület kellene... amit meg már kb 300 ember egyedileg, nagy lendülettel beharangozott, aztán jött a néma csend... Nem őket hibáztatom, mert nem egyszerű.


Pont ezt mondom, hogy mindig, mindenhol lehet kirívó példát találni/vízionálni...pl. ne menj borbélyhoz, mert elvághatja a torkod, ne tarthasson senki fegyvert, konyhakést, ollót, kötelet, hipót, autót stb....nyilván lenne aki zavarosban halászna, de az most is van, és mindig is lesz, minden területen....(szüntessük meg a rendőrséget a korrupt rendőrök miatt?)
nem....
azt kell megvizsgálni hogy az egészséges többség hogyan viselkedne a szabályozott keretek között....
hidd el egy pozitív szabályozás meghozná az egyesületeket is....hisz annak is gátja a jelenlegi szabályozás, a megbélyegzés, hisz senki sem akar egy hobbi miatt kirekesztődni a társadalomból....
természetesen a szabályozás tartalmazná a "kontrol", a garancia lehetőségét...mint ahogy írtad is, gyanús esetekben egyéb vizsgálatok stb....
sőt, beindulna az önszabályozás, az egészséges gondolkodás a hobbiról, a tenni akarás vágya, a lokálpatriotizmus....

szinte bizonyos, hogy a feketepiac is visszaszorulna....hisz pl. egy csomó olyan lengetős kezdené meg tevékenységét, akik "szűzek", nem is értenék mit kell sunnyogni, hisz egyszerű a képlet, együttműködés van...kisgyermekes családok mennének együtt a "nagy kincsvadászatra"....és gyerekként látná, megismerné, hogy mi is ennek az értelme, célja....

ul69
Ezredes
Ezredes
Hozzászólások: 497
Csatlakozott: 2015. július 1., szerda 18:48
Status: Offline

Re: Segítség!

HozzászólásSzerző: ul69 » 2017. április 19., szerda 13:24

szabályozva van már most is mi a védett terület oda elméletileg eddig sem lehetett menni bár ugye mi jelzi annak aki oda tévedt hogy az védett...a Románoknak pl volt annyi eszük hogy térképen feltüntetik azoknak akik engedélyt kérnek hová mehetnek és hová nem.tudom persze a románok fejlettebbek de meg lehet próbálni itt is... :D
a jutalmazásról nem kell új törvényt hozni mert már létezik.azzal kb egy időben hozták mint ahogy a keresőzést betiltották...véletlen lehet..
egyesület..hiába alapitana bárki az egyesület nem kérhet engedélyt illetve nem kapna csak személy kérhet.mondjuk egyesület képviseletében beszélhet valaki gazdákkal akik megengedik hogy a földjükön keresőzzenek és a tagok külön kérhetnének engedélyt,sajna ez a gyakorlatban nem működik.a gazda ismeretség alapján engedi és nem akárkinek és akkor még a keresősök hajba se kaptak pedig lenne baj :D azért meg lehet próbálni csak macerás..

persze minél inkább telik az idő annál többen mennek ki újra csak jobban szétnéznek..az emberek alkalmazkodnak stb...

rocco
Százados
Százados
Hozzászólások: 126
Csatlakozott: 2015. június 29., hétfő 18:12
Status: Offline

Re: Segítség!

HozzászólásSzerző: rocco » 2017. április 19., szerda 15:22

ul69 írta:szabályozva van már most is mi a védett terület oda elméletileg eddig sem lehetett menni bár ugye mi jelzi annak aki oda tévedt hogy az védett...a Románoknak pl volt annyi eszük hogy térképen feltüntetik azoknak akik engedélyt kérnek hová mehetnek és hová nem.tudom persze a románok fejlettebbek de meg lehet próbálni itt is... :D
a jutalmazásról nem kell új törvényt hozni mert már létezik.azzal kb egy időben hozták mint ahogy a keresőzést betiltották...véletlen lehet..
egyesület..hiába alapitana bárki az egyesület nem kérhet engedélyt illetve nem kapna csak személy kérhet.mondjuk egyesület képviseletében beszélhet valaki gazdákkal akik megengedik hogy a földjükön keresőzzenek és a tagok külön kérhetnének engedélyt,sajna ez a gyakorlatban nem működik.a gazda ismeretség alapján engedi és nem akárkinek és akkor még a keresősök hajba se kaptak pedig lenne baj :D azért meg lehet próbálni csak macerás..

persze minél inkább telik az idő annál többen mennek ki újra csak jobban szétnéznek..az emberek alkalmazkodnak stb...

Változás egyhamar tuti nem lessz..és az utolsó mondatodban van az igazság..én inkább kertecskézek(azt is ritkán).nagyon ritkán meek ki nyílt terepre.mert az már zűrösebb de az ember alkalmazkodik az tuti..ha nem a törvényhez akkor a természethez :)


Vissza: “Egyéb témák”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég