VISSZA

COBRA

    A jól bevált és népszerű Cobra fémkereső műszer újabb, javított verziója 2023-tól a COBRA XT. A korábbi változatokhoz hasonlóan ez is teljesen hagyományos, analóg készülék, és az új verzió is az eredetihez lehető legjobban hasonlító kivitelben és kezelési móddal működik. Az alábbi jelentősebb továbbfejlesztéseket tartalmazza:
    1: Megnövelt érzékenység
    A mélység nagyobb kb. 10 százalékkal a korábbihoz képest a nagyobb teljesítményű, BOOST üzemmódban. Ezentúl a NORM üzemmódban működik úgy, mint a korábbi Cobra BOOST üzemmódban, de már ebben is jobban teljesít, mint a korábbi verzió.
További mélységnövelés céljából az eddigi Fast-Slow-Large állások mellé a DEEP1-DEEP2 további mélységnövelő üzemmódok is belekerültek. Ez a forgókapcsoló további állásait jelenti és az egészen mély tárgyak további kiemelését szolgálja, illetve a magas fű vagy avar miatti mélységvesztést kompenzálja.
    2: Vashang
    Egyetlen plusz új kapcsoló került beépítésre, ami az új, vashangos all metals üzemmódot kapcsolja. Az új verziónál már azt is választhatjuk, hogy a műszer továbbra is a minden fémet legmélyebben jelző all metalsban maradjon akkor is, ha a diszkriminátort bekapcsoljuk, így ez is a mélységnövelést szolgálja elsősorban. Bekapcsolva egy jól megkülönböztethető mélyebb vashangot kapcsol be a diszkriminátor.
    3: Lítium akkumulátorok
    A korábbi 9 db. 2400-2500 mAh kapacitású AA méretű akku helyett 3 db. 3400-3500 mAh kapacitású 18650-es lítium-ion akkuval lett ellátva, ami valamivel könnyebb és kb. 40 százalékkal nagyobb kapacitású. A védőáramkörön és a töltöttség gombnyomásra való kijelzésén kívül újfajta töltő és elemtartó is kell ezekhez, de továbbra is könnyen cserélhetők maradnak.
    4: Új tűpont funkció
    A tűpont kapcsoló már egy ideje előre és hátra is billenthető, ami az új Cobrán is így van, de az előre billentés egy egyszerűsített talajbeállító módot kapcsol, ami a tűpont módosított verziója. Egyben ez a billenőkapcsoló sokkal könnyebben kezelhető, hosszú karos lett.Í

    Néhány videó az új Cobráról a Youtube-on: Cobra videók

   A COBRA 2014. óta már nem a régebbi nyelekkel, hanem az új CARBONITE nyéllel készülnek a képeken látható kivitelben. Részletesebb leírás az új nyélről a MAGNUM-nál található.

    A sok éve legendás COBRA egy csúcsteljesítményű fémkereső műszer, amely már sok éve az ország egyik legnépszerűbb fémkeresője, mivel a gyakorlati tapasztalatok szerint igen komoly használati értékkel bír. A felhasználók igen jó véleménnyel vannak róla, elismerten a legmélyebbre látó kézi fémkereső (ld. Fórum). A kis képen látható speciális kivitel egy hálás Cobra felhasználó ajándéka (pálinkásüveg :-)  )
    A készülék a VLF+ technológiát alkalmazza, korszerű és igen sokoldalú. Egyesíti egy normál és egy mélykereső műszer kedvező tulajdonságait, így egyazon műszer használható szinte minden fémkeresési feladatra.
Amellett, hogy a műszer az egyik legérzékenyebb, az analóg VLF műszereknél gyakorlatban legjobban bevált szemétkiszűrési rendszert tartalmazza. Ezen kívül precíz GEB (talajkiegyenlítő) áramkörrel is rendelkezik.
COBRAKezelése viszonylag egyszerű, könnyen megtanulható és hasonlít más műszerekéhez. Így kezdők és már gyakorlott felhasználók is könnyen megtanulhatják használatát.
  A COBRA a felhasználói igényeknek megfelelően, a korábbi műszerekkel, valamint más jól bevált fémkeresőkkel szerzett tapasztalatok alapján lett kialakítva.
Egyik legfontosabb jellegzetessége a DD keresőfej.
A Cobra működés szempontjából két verzióban készült, a kis számban előállított legrégebbiekhez képest a Cobra újabb példányai hangerőszabályzó gombbal is el lettek látva, ill. a hangjelzés változtatható: lehet az eredeti változó hangmagasságú (ami egyeseket zavar) és fix hangmagasságú.
A Cobra többféle nyéllel készült, a legjobb a képen látható karbonszálas műgyanta CARBONITE nyél, amellyel 2015-től van ellátva. Ezt megelőzően rövid ideig horgászbot elemekből és műgyanta öntvényekből, korábban hosszú ideig alumíniumból készült a Cobra nyele.
COBRAA COBRA fémdetektor részletes használati útmutatója a képre kattintva letölthető.

Fontosabb jellemzők
- Alapfelszereltségben 25 cm (10") átmérőjű, teljesen vízhatlan univerzális DD keresőfejjel rendelkezik
- További keresőfej a 40 cm (16") átmérőjű DD fej (akár csak ezzel felszerelve is)
- Nagy teljesítményű beépített akkumulátor töltővel, hálózati tápegységgel
- Négy keresőfunkció: 3 slow motion és egy non motion
- Külön minden fémet kereső (All Metals) és szemétkiszűrő (Discrimination) üzemmód
- Automata hangolású pinpoint funkció, amely azonnal aktiválható
- Különösen jó pozicionáló-képesség
- Megnövelt dinamikatartományú, változó hangmagasságú kijelzés. Ezzel sokkal jobban érzékelhető a jelzés erőssége
- Érzékenységnövelő booster áramkör, amely automatikusan bekapcsolódik nagyobb érzékenység beállításakor
- Könnyen beállítható talajkiegyenlítés (GEB)
COBRA- Hatásos automatikus talajkiszűrés (ha a GEB-et mellőzzük)
- Erős, merev, de könnyű alumínium nyél feketére szinterezett kivitelben
- Teleszkóposan állítható hosszúság
- 55 cm-t meg nem haladó hosszúság teljesen szétszedett állapotban (hátizsákban is jól elfér)
- Levehető kartámasz és műszerdoboz
- Tépőzáras heveder a kartámaszhoz és a kábel rögzítéséhez
- Kis tömeg, nagy szilárdság, ergonomikus kialakítás
- Nagyon gazdaságos üzemeltetés
- Nagyfokú megbízhatóság
- Igen jó tudás-ár arány
- Nem elhanyagolható szempont, hogy a használt Cobrákra sokkal nagyobb a kereslet, mint amekkora a kínálat, így ha már nincs rá szükség, könnyen és jó áron eladható

Fontosabb
                felhasználási területek
- Régészet, kincskeresés, régi fémtárgyak: pénzérmék, ékszerek, fegyverek, fém használati tárgyak felkutatása
- Elásott értékek meglelése
- Elveszett fémtárgyak megkeresése, pl. ékszerek összegyűjtése strandokon
- Világháborús fegyverek, emlékek gyűjtése, roncs- és hadszíntérkutatás
- Veszélyes robbanótestek bemérése építési, mezőgazdasági területeken, volt laktanyák, lőterek környékén
- Fém víz- és gázcsövek nyomvonalának meghatározása, csapok, fedlapok és egyéb szerelvények bemérése*
- Fakitermelésnél, fafeldolgozásnál háborús és vadászatból származó lövedékek, repeszek, ill. szögek és más fémdarabok megtalálása és pontos behatárolása a fákban, erdők állapotának ilyen szempontból való felmérése
- Más fémkeresőkkel már átkutatott helyek újbóli átvizsgálása

* A tapasztalatok szerint föld alatt mélyen fekvő csövek bemérésére fémkereső akkor használható jól, ha kevés a fémszemét a talajban. Ellenkező esetben speciális nyomvonal-keresőre van szükség (ami nem fémkereső).

Érzékelési távolságok COBRA
(Ezek még a korábbi Cobrával lettek lemérve)
A COBRA fémdetektor kiemelkedően nagy érzékenységű műszer, így a legtöbb fémkeresőhöz képest lényegesen távolabbról vagy mélyebbről lehet vele ugyanazt a fémtárgyat megtalálni. Ezért igen alkalmas a már lejárt, átkutatott területek újbóli átkutatására is, amit az eddigi tapasztalatok fényesen igazolnak.
A COBRA érzékenysége már alapfelszereltségben, vagyis a 25 cm-es univerzális keresőfejjel is kiemelkedő, de a 40 cm-es mélykereső fejjel felszerelve nagyobb mélységeket képes elérni. A műszer ilyenkor nem egyszerűen csak egy nagyobb fejjel felszerelt normál fémkereső, hanem valódi mélykereső az üzemmódkapcsolóval beállítható mélykereső üzemmódoknak köszönhetően.
Míg a legtöbb fémkeresővel kapcsolatban csak hangzatos reklámszövegeket lehet olvasni és - kerülendő a valódi összehasonlítást- nem szoktak pontos érzékenységi adatokat megadni, a COBRA érzékenysége nem titok, ellenőrizhető mérési eredményekkel van megadva, melyek alkalmasak más fémkeresőkkel való összehasonlításra is. Akik műszer árfekvése ismeretében, vagy más okból esetleg túlzónak tartanák az adatokat, személyesen is meggyőződhetnek azok valódiságáról.
A COBRA a 25 cm-es keresőfejjel a legérzékenyebb beállításban egy, a fejjel párhuzamos 1 Ft-os érmére 30 cm-ről ad már jónak nevezhető jelzést, de legalább 40 cm-ről ad még válaszjelet. Természetesen az új, kicsi 1 Ft-osról van szó. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy fémmentes helyen vízszintesen elásott 1 Ft-ost, vagy annak megfelelő válaszjelet adó érmét már nagy valószínűséggel meg lehet vele találni a legérzékenyebb beállításban, de kedvező körülmények között, nagyobb odafigyeléssel mélyebbről is, kb. 35 cm-ig. Nagyobb érmékre, tárgyakra természetesen nagyobb az érzékelési mélység is.
Ez már eléri a normál szántás mélységét, tehát olyan érméket is találhatunk, amelyeknek a kiszántására hiába várunk.
A nagy alapérzékenység akkor is előnyökkel jár, ha nem a legnagyobb érzékenységet adó beállítást használjuk, mert hasonló beállítás mellett a nagyobb érzékenységből még mindig több marad.
Akkor is nagyon jól jön a nagy érzékenységtartalék, ha -mint az gyakran előfordul- nem lehet a talaj közelében mozgatni a keresőfejet, a nagy fű, gaz miatt. Pl. ha érmét keresünk és a talajtól 20 cm-re kell tartani a fejet, egy átlagos keresővel már nem sok jóra számíthatunk.
Az érzékelési távolság függ a fémtárgy jellemzőitől, főleg a keresőfejjel párhuzamos felületének nagyságától, nagyobb fémtárgyakat távolabbról érzékel a műszer, mint kicsiket. A tömeg önmagában nem meghatározó tényező, pl. egy nagy felületű fóliát lényegesen távolabbról lehet érzékelni, mint egy ugyanakkora tömegű, de tömör tárgyat. Ezen kívül a tárgy alakja és anyaga is számít.
A maximális hatótávolság alapfelszereltségben kb. 2,5-3 m.
A lenti táblázat az érzékelési távolságokat mutatja cm-ben különféle fémtárgyakra a legnagyobb érzékenységű beállításban. Ugyanezeket All Metals üzemmódban a talajban is el lehet érni, csak kivételesen rossz körülmények között nem. Az esetek túlnyomó részében az elérhető mélység még nagyobb is a feltüntetettnél.
Amennyiben szemétkiszűrést alkalmazunk, a maximális mélység csökken. Ennek mértéke, mint minden fémkeresőnél, a COBRÁ-nál is az adott talajtól függ: minél egyenetlenebb a talaj és minél több vasoxidot tartalmaz, annál erősebb a csökkenés.
Ahol nincs külön jelezve, az újabb, kisebb érméről van szó.

A 40 cm átmérőjű keresőfejjel a COBRA hatótávolsága még nagyobb, kb. 53 cm-t tud egy 20 Ft-os érmére, 38-at egy 1 Ft-osra.

Az új Cobra XT érzékelési távolságai/ nagyobbak, kb. 40 cm 1 Ft-osra, 120 cm 0,33 literes kólásdobozra és kb. 170 cm egy rohamsisakra az alap, 25 cm átmérőjű keresőfejjel. Hamarosan lesznek újabb adatok is.

TÁRGY

TÁVOLSÁG (cm)

1Ft

30

2 Ft

28

5 Ft

36

10 Ft

38

20 Ft

40

Kennedy féldolláros (ezüst)

43

10 f

34

20 f

35

2 Ft (régi)

37

ezüst 1 Pengő

34

római "kisbronz"

28

22mm átmérőjű aranygyűrű

33

55mm átmérőjű konzervdoboz

82

0,33 l-es alu üdítősdoboz

90

Kezelőszervek
- SENSITIVITY forgatógomb: érzékenység beállítása / ki-be kapcsolás
- DISCRIMINATION forgatógomb: szemétkiszűrés beállítása, vagy all metals üzemmódra kapcsolás
- GROUND BALANCE forgatógomb: GEB (talajkiegyenlítő) áramkör beállítása, vagy automata üzemmódra kapcsolás
- MODE forgókapcsoló: a négy üzemmód kiválasztása
- PINPOINT / RESET pillanatkapcsoló: átkapcsolás tűpont (pontos helymeghatározás) állásba, ill. a non-motion üzemmódban automatikus nullázás

Kivitel
A műszer ergonomikus kivitelű, így használata a lehető legkevésbé fárasztó.
A műszerdobozt le is lehet venni a helyéről és akár külön vinni. A nyélen két helyre, a markolat alá és a könyöktámasz közelébe is rögzíthető fém bilinccsel.
A háromrészes szár szétszedhető (a képen a régi, alumínium szár látható), az újabbak háromrészes, igen könnyű, teleszkópos CARBONITE szárak.
A legkisebb elérhető hosszúság 55 cm-nél kisebb, így hátizsákban is jól elfér.

Hangjelzés
A COBRA különleges tulajdonsága, hogy a hangjelzése nagy dinamikatartományú. Ez azt jelenti, hogy a fémtárgy által adott válaszjel, amely az igen kicsitől az erősig változhat, arányos hangjelzést vált ki. Alapesetben a hangerő változik a válaszjel erősségétől függően. Változó hangmagasságú kijelzést választva kisebb válaszjelnél csak a hangerő, nagyobbnál már a hangmagasság is növekszik, így a kijelzés jobban alkalmazkodik az emberi fül tulajdonságaihoz. Ezért a Cobrával könnyebb megbecsülni a fémtárgy nagyságát és mélységét, ill. a közeli tárgyak is jobban szétválaszthatóak. Ez a gyakorlatban előnyösebb a szokásos jelez-nem jelez, vagy a csak egy hangmagasságot használó kijelzésnél.
A COBRA jelzése is elérhet egy maximumot, amelynél tovább nem növekszik, de ez sokkal nagyobb jelnél következik be, mint más műszereknél.

Üzemmódok
A COBRA a szokásosnál több üzemmóddal rendelkezik, jellemzői külön állíthatóak, így meglehetősen jól variálható, sokoldalú.
A MODE (üzemmód) kapcsolóval két alapvető kereső üzemmódot választhatunk ki:
- A FAST, a SLOW és a LARGE állásokban a műszer a szokásos slow-motion üzemmódban van, vagyis csak akkor jelez, ha a fej mozog a fémhez képest. Ez az általános kereső üzemmód.
A kiegészitő, tűpont üzemmód a Pinpoint pillanatkapcsolóval aktiválható. Ezzel gyakorlatilag a jelzés tehető folyamatossá a pontos helymeghatározás érdekében, de a DD fej kedvező tulajdonságai miatt ez többnyire nem is szükséges.
A FAST állás a normál keresésnek felel meg, amikor viszonylag gyorsan kell mozognia a fejnek a fémhez képest. A fémkeresők túlnyomó többsége csak ezt tudja. Az üzemmódkapcsolónak ebben az állásban képes a műszer a fémeket legjobban szétválasztani helyileg is és tulajdonságaik alapján is.
SLOW állásban már lassúbb mozgatás is megfelelő és a mélyebben lévő tárgyakra nő az érzékenység.
LARGE állásban a SLOW-hoz képest kissé csökken az érzékenység a közeli, kis tárgyakra, és nő a távolabbiakra, tehát ez egy kifejezetten mélykereső üzemmód. Kisebb (25 cm-es) keresőfejjel csak a nagyon kis dolgokra csökken észrevehetően az érzékenység. Összességében ez a legnagyobb érzékenységű beállítás, de a diszkrimináci itt a leggyengébb.
- A NON-MOTION kiegészítő üzemmód nagyon lassú mozgatás esetén is működik. Ott használható, ahol valamiért nem lehet jól mozgatni a keresőfejet, pl. ha a fej vízben van, valahova be kell dugni, stb. Itt nincs közvetlen szemétkiszűrés, de a tűponttal ellentétben a hangjelzés vibrálni kezd, ha a műszer kiszűrendőnek ítéli a fémet. Viszont ebben az üzemmódban a többihez képest gyengébb a műszer stabilitása és a talaj jobban zavarja a fémválasztást.
A MODE kapcsoló kétszer négy állású, tehát kétszer lehet a fenti üzemmódokat beállítani. Az első négy (GND-1) állásban a Ground gomb könnyebben és pontosabban állítható be, a legtöbb hazai talajra megfelelő. A GND-2 jelű állásokban a Ground gomb már extrém talajokra is beállítható, de nehezebben és a műszer tulajdonságai romolhatnak.

A négy üzemmódon belül is lehet all metals, vagy diszkriminációs üzemmódot választani:
ALL METALS-ra állítva a diszkriminátort (vagyis kikapcsolva) lehet a műszer nagy érzékenységét legjobban kihasználni. Ilyenkor minden fémet jelez a műszer és a GEB áramkört pontosan be kell állítani.
A COBRA különlegessége, hogy valódi, teljes értékű all metals üzemmóddal rendelkezik. Más műszereken ilyenkor egy minimális szemétkiszűrés megmarad, vagy eleve csökkentett az érzékenység, ami mélységvesztéssel jár.
Diszkriminációs (szemétkiszűrés) üzemmódban a diszkriminátort, amely a szemétkiszűrést végzi, a DISCRIMINATION forgatógombbal lehet beállítani. Feladata a fémek megkülönböztetése mágnesezhetőségük és vezetőképességük alapján, de legfőképp a vastárgyak kiszűrése. Használata hasonló, mint a legtöbb más műszeren: a forgatógombot úgy állítjuk be, hogy az általunk keresett tárgyakat még jól jelezze a műszer, a szemetet lehetőleg ne. Különbség a leggyakoribb megoldásokhoz képest az, hogy a COBRA diszkriminátora teljesen ki is kapcsolható.
Legkisebb, de még ki nem kapcsolt állásban hasonlóan működik a műszer, mint all metals üzemmódban, de a GEB áramkört nem muszáj beállítani, viszont a talaj már érezteti hatását.
Kiszűrés a beállítás erősségétől függően:
- vasas talaj
- kisebb és tömörebb vastárgyak (vas csavaranya, kis szegek)
-kevésbé tömör vastárgyak, vékonyabb, lemezszerű és nagyobb vasak (pl. söröskupak)
-gyengébb vezetőképességű színesfémek (pl. alufólia, üdítősdoboz húzófüle, gyűrűk)
-érmék (beállítástól függően)
A diszkriminátor meggyorsítja a kutatást, különösen akkor hasznos, ha nagyon sok fém van a talajban, pl. lakott területeken, vagy középkori, újkori lelőhelyen. Így, ha használjuk, eleve kiszűrhetjük a fémszemét túlnyomó többségét.
Viszont a diszkriminátor használatával a talajban a műszer érzékelési mélysége csökken a talaj vastartalmától függő mértékben, mert a vasat tartalmazó talaj is beleszól a fémkiválasztásba. Vagyis a fémeket mélyebben lehet megtalálni (all metals üzemmódban), mint eldönteni, hogy a szemét kategóriába tartoznak-e. A maradék érzékenység azonban még mindig nagyobb, mint a hagyományos keresőfejjel és diszkriminátorral rendelkező készülékeknél.

Tápellátás
A műszer a strapabíró, nagy kapacitású és hosszú élettartamú Ni-MH akkumulátorcellákat tartalmaz, amelyek biztonsággal legalább egy napos keresést tesznek lehetővé még a BOOST (nagyobb teljesítményű) állásban is. Ezeket hálózati tápegységgel ellátott normáltöltő látja el energiával, így a műszer üzemeltetése igen gazdaságos. Az akkucellák ideiglenesen akár ceruzaelemekkel is helyettesíthetőek, ha esetleg elfelejtettük feltölteni őket és terepen kimerülnek.