Kép
Hírek:
- Új használati útmutató a Cobra XT-hez: https://metaldetector.hu/CobraXT.pdf
- Új, 28x22 cm-es keresőfej a Cobra és Cobra XT fémkeresőkhöz
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Rövidített MAGNUM beállítási útmutató: Útmutató
- Új Facebook-csoport: Metaldetector.hu
- Új, 36x28 cm-es keresőfej a Cobra és Cobra XT fémkeresőkhöz
- Négy videó Cobra XT témában: https://www.youtube.com/@Feri69/videos
- A fórum levelezőrendszere újra működik. Újra lehet a továbbiakban e-mailt küldeni egymásnak. Ehhez az illető nickjére kell kattintani, majd a megjelenő listában az e-mail küldésére. A levelezőrendszer elküldi az e-mailt, amihez válaszcímként a küldőnek az itt megadott e-mail címét is mellékeli.
-A fórum és honlap adatátvitele titkosított, ezért a teljes webcím ezentúl nem http-vel, hanem https-sel kezdődik. Ezért a fórum még biztonságosabb lett.

Mélykereső

Fémkereséshez való eszközök
Feri
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Status: Offline

Re: Mélykereső

Hozzászólás Szerző: Feri » 2024. december 24., kedd 21:37

:mrgreen:
470473413_1603410866973344_7955504239317169732_n.jpg
470473413_1603410866973344_7955504239317169732_n.jpg (99.44 KiB) Megtekintve 3838 alkalommal

www.metaldetector.hu

Magnum Force
Hadnagy
Hadnagy

Hozzászólás Szerző: Magnum Force » 2024. december 27., péntek 15:06

Feri írta:
2024. december 24., kedd 21:37
:mrgreen: 470473413_1603410866973344_7955504239317169732_n.jpg
Brutusz, a karácsonyfa! Nekem a kicsi Brutus van, jövő húsvétra jó lesz tojásfának! :D

PzKpfw V
Tizedes
Tizedes

Hozzászólás Szerző: PzKpfw V » 2025. január 3., péntek 20:40

raczbunny írta:
2023. szeptember 16., szombat 12:17
Én is átfestettem a Brutust.
Kép
Jól néz ki, egyedi. De rosszul van összerakva, a két vékonyabb merevítő középre csatlakozik a két csavar közé, ahol látszik is a képen egy kicsi rés.

Krobi
Lengető
Lengető

Hozzászólás Szerző: Krobi » 2025. január 5., vasárnap 0:04

Sziasztok! Lenne egy kèrdèsem hozzàtok!
Van itt közülünk valaki aki próbàlkozott màr a Somló-hegyen Brutussal keresőzni? Kívàncsi lennèk a tapasztalatàra.
Sajnos èn tavaly nem akkor voltam ott,amikor egy kedves ismerősöm a Deus 2-vel depót talàlt. A Deuson kívül mèg a Cobra XT adott jelet a depóra. A többi gèp a magas vastartalmú talajrèteg miatt elvèrzett, ahogy utàna hallottam egy Brutus is.
Mindez lehet egy hibàs beàllítàs miatt ,vagy tènyleg a Brutusnak nem való ilyen terep?
Legutóbb egy Fisher Gemini 3, ha jól èrtesültem kèt Depót is meglàtott ott a Somlón!
Szeretnèk egy mèlykeresőt venni,vagy a Magnumomra egy Brutus szondàt,de először informàlódni szeretnèk a Brutus kèpessègeiről.
Köszönöm szépen előre is !
Üdv mindenkinek!

PzKpfw V
Tizedes
Tizedes

Hozzászólás Szerző: PzKpfw V » 2025. január 5., vasárnap 11:48

Krobi írta:
2025. január 5., vasárnap 0:04
Van itt közülünk valaki aki próbàlkozott màr a Somló-hegyen Brutussal keresőzni? Kívàncsi lennèk a tapasztalatàra.
Sajnos èn tavaly nem akkor voltam ott,amikor egy kedves ismerősöm a Deus 2-vel depót talàlt. A Deuson kívül mèg a Cobra XT adott jelet a depóra. A többi gèp a magas vastartalmú talajrèteg miatt elvèrzett, ahogy utàna hallottam egy Brutus is.
Mindez lehet egy hibàs beàllítàs miatt ,vagy tènyleg a Brutusnak nem való ilyen terep?
Legutóbb egy Fisher Gemini 3, ha jól èrtesültem kèt Depót is meglàtott ott a Somlón!
Szeretnèk egy mèlykeresőt venni,vagy a Magnumomra egy Brutus szondàt,de először informàlódni szeretnèk a Brutus kèpessègeiről.
Üdv mindenkinek!
Ha kéziben tudod a manuális talajbeállítást, akkor a Brutussal is. Mert van speckó vasas talaj elleni beállítás. Telefonos konzultáció után tudtam csak meg, hogy még ez van Brutushoz is mert a használati viszont nem írja kifejezetten. És működik, volt már olyan helyem. Át kell állítani a DD módra és onnan az érzékenység állító az talaj beállító lesz fel-le. Úgy kell aztán belőni, hogy a vasas helyen ne reagáljon.
Szerintem ebben nem vérzik el sehol.
A nagyon speciális helyeket kivéve szerintem a Brutus az ami amit keres az ember, azt legjobban meg is találja. Szerintem olvasd el az eddigieket azt írnám én is. Ha veszel, a legújabb szürkét javasolom, nekem is az van.

Használati:
"átválthatunk DD fejes mélykeresésre, illetve vissza. Ilyenkor a felső sorban megjelenik a „DD” jelzés. Ez ugyanúgy működik, mint a mélységi szondás keresés azzal a különbséggel, hogy ez esetben a talajra ki lehet egyenlíteni a keresőfejet ugyanúgy mint a kézi keresésnél a manuális kiegyenlítést választva."

Feri
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Hozzászólás Szerző: Feri » 2025. január 5., vasárnap 15:17

PzKpfw V írta:
2025. január 5., vasárnap 11:48
Krobi írta:
2025. január 5., vasárnap 0:04
Üdv mindenkinek!
Ha kéziben tudod a manuális talajbeállítást, akkor a Brutussal is. Mert van speckó vasas talaj elleni beállítás. Telefonos konzultáció után tudtam csak meg, hogy még ez van Brutushoz is mert a használati viszont nem írja kifejezetten. És működik, volt már olyan helyem. Át kell állítani a DD módra és onnan az érzékenység állító az talaj beállító lesz fel-le. Úgy kell aztán belőni, hogy a vasas helyen ne reagáljon.
Szerintem ebben nem vérzik el sehol.
A nagyon speciális helyeket kivéve szerintem a Brutus az ami amit keres az ember, azt legjobban meg is találja. Szerintem olvasd el az eddigieket azt írnám én is. Ha veszel, a legújabb szürkét javasolom, nekem is az van.

Használati:
"átválthatunk DD fejes mélykeresésre, illetve vissza. Ilyenkor a felső sorban megjelenik a „DD” jelzés. Ez ugyanúgy működik, mint a mélységi szondás keresés azzal a különbséggel, hogy ez esetben a talajra ki lehet egyenlíteni a keresőfejet ugyanúgy mint a kézi keresésnél a manuális kiegyenlítést választva."
Így van, ezt akkor egyértelműen be is írom a használatiba.
Volt nálam valaki novemberben, aki a Somlón használja és eljött, hogy ezt a beállítást megmutassam, mert a vasas helyen nem boldogult. Remélhetőleg azóta sikerrel járt.
Voltam egy éve a BRUTUS szondával a Pilisben olyan helyen ahol szélsőségesen vasas a talaj. Nagyon meg voltam elégedve vele, mert ott is szuper stabil volt, miközben ugyanott az impulzusüzemű keretes gép szinte használhatatlan volt.

A BRUTUS szondánál alapesetben nincs szükség talajkiegyenlítésre, mivel általában nemigen zavarja a talaj vastartalma, szemben a DD fejekkel, amelyek viszont nagyon is érzékenyek rá. Ezért van a mélykereső üzemmódon belül DD fejes mód is, ami a talajkiegyenlítésben különbözik csak, és ugyanúgy használható a BRUTUS-szal is.
Egy ilyen extrém vasas helyen valóban ez lehet a jó megoldás. A fel-le nyilas gombokkal lehet pörgetni ilyenkor a kiegyenlítést. Ha a vasas részhez közelítve erősödik a hang (pozitív irányba), akkor növelni kell a számot, ha halkul, illetve negatívba megy át, akkor csökkenteni. Úgy kell beállítani, hogy a talajhoz közelítve a hang vagy ne változzon vagy a lehető legkevésbé.

www.metaldetector.hu

Krobi
Lengető
Lengető

Hozzászólás Szerző: Krobi » 2025. január 5., vasárnap 15:28

Na ez szuper, köszönöm szépen a megoldàst a feltett kèrdèsemre!
Ezek szerint rossz beàllítàs volt akkor a probléma.

PanzerShrek
Tizedes
Tizedes

Hozzászólás Szerző: PanzerShrek » 2025. január 6., hétfő 12:48

Jó tudni. Úgy értelmeztem én is, hogy a DD beállítás CSAK a DD fejes mélykereséshez van. Akkor plusz egy funkció. Tehát normál földön nem kell ezt a használni, vagy azért jobb ha igen? Mint a kéziben a Fixnél azért jobb a bekapcsolt talajhatás? Én Közepesen vagy Manuálison szoktam.

Majdnem öt éve írtam egy ma is vállalható recenziót a Magnumhoz. (MAGNUM téma 2020. május 24., vasárnap 13:26 ha valakit érdekel)
Illene talán írnom a Brutushoz is, de amit Kaszáló pontokba szedve írt ide, nem tudnám jobban megfogalmazni. És Toni, a szakma nagy öregje véleménye is mindig mérvadó.

Feri
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Hozzászólás Szerző: Feri » 2025. január 8., szerda 10:12

PanzerShrek írta:
2025. január 6., hétfő 12:48
Jó tudni. Úgy értelmeztem én is, hogy a DD beállítás CSAK a DD fejes mélykereséshez van. Akkor plusz egy funkció. Tehát normál földön nem kell ezt a használni, vagy azért jobb ha igen? Mint a kéziben a Fixnél azért jobb a bekapcsolt talajhatás? Én Közepesen vagy Manuálison szoktam.

Majdnem öt éve írtam egy ma is vállalható recenziót a Magnumhoz. (MAGNUM téma 2020. május 24., vasárnap 13:26 ha valakit érdekel)
Illene talán írnom a Brutushoz is, de amit Kaszáló pontokba szedve írt ide, nem tudnám jobban megfogalmazni. És Toni, a szakma nagy öregje véleménye is mindig mérvadó.
A BRUTUS egész egyszerűen túl távol van ahhoz a talaj felszínétől, hogy különösebben érzékelje. Legalábbis normál esetben így van, és akkor nem is kell kiegyenlíteni. Persze ettől még be lehet rá állítani, a DD, vagyis kiegyenlített üzemmód ugyanúgy használható. Amikor nagyon vasérces, paticsos és ezért érzékeli, akkor kell beállítani. Természetesen fémmentes helyen. Nekem az a tapasztalatom, hogy nehezen találok itt, a környéken olyan helyet, ahol nincs valami fém elszórva, de van olyan is, hogy ritkán vannak fémek, nyilván utóbbi helyen használható ez jobban.

Van egy másik kiegyenlítés is, ami a szonda mechanikai deformációjából adódó hibákat küszöbölni ki. Ez a régi fehér változathoz van alapvetően, ami nem volt annyira erős és stabil, mint a szürke és akkor jó, ha a talakiegyenlítés 0. Ha a talajkiegyenlítés be van állítva a talajra, akkor ez elállítódik, tehát fokozott óvatossággal kell vinni.

www.metaldetector.hu

Tyrk
Tizedes
Tizedes

Hozzászólás Szerző: Tyrk » 2025. január 16., csütörtök 11:01

Én vhogy tudtam és használtam is ezt a beállítást. Mert kézi géppel gyakoroltam be. Kezdő Brutusos kollégáknak mondom, h akinek van kézi Magnum gépe, azt átkapcsolhatod mélykeresőbe és azon gyakorolhatsz. Mielőtt bepakolsz a kocsiba mindent, elmész sok km-t és kinn a helyen összerakod az egészet csak azért, h ott vedd elő a papírokat h mégis mi a f...t kell ezzel csinálni??? :D

Feri
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Hozzászólás Szerző: Feri » 2025. január 29., szerda 20:14

Megint valami kincset találtak a Somlón - Brutusszal, a háttérben látható is.
Másfél méter mélyen erős jel: egy fémeket tartalmazó agyagedény.

"Tele van kincsekkel a Somló 🏵 ✨💥
Ma újabb izgalmas leletre bukkantak a Nemzeti Múzeum régészei a hegyen. A tavalyi európai jelentőségű aranykincshez hasonlóan most is egy titokzatos agyagedény őrzi a háromezer évvel ezelőtt elásott tárgyakat.
Az edényt a múzeumba szállítják, és nagy körültekintéssel nyitják majd ki, nehogy megsérüljön. Hamarosan kiderül, hogy mit rejt, izgatottan várjuk, és természetesen beszámolunk róla!"
475483906_1062357082593893_3478497879909165603_n.jpg
475483906_1062357082593893_3478497879909165603_n.jpg (1.72 MiB) Megtekintve 3378 alkalommal
474532393_1062357132593888_6803182647964347852_n.jpg
474532393_1062357132593888_6803182647964347852_n.jpg (976.67 KiB) Megtekintve 3378 alkalommal

www.metaldetector.hu

Útkaparó
Hadnagy
Hadnagy

Hozzászólás Szerző: Útkaparó » 2025. január 30., csütörtök 14:48

Feri írta:
2025. január 29., szerda 20:14
Megint valami kincset találtak a Somlón - Brutusszal, a háttérben látható is.
Másfél méter mélyen erős jel: egy fémeket tartalmazó agyagedény.

"Tele van kincsekkel a Somló 🏵 ✨💥
Ma újabb izgalmas leletre bukkantak a Nemzeti Múzeum régészei a hegyen. A tavalyi európai jelentőségű aranykincshez hasonlóan most is egy titokzatos agyagedény őrzi a háromezer évvel ezelőtt elásott tárgyakat.
Az edényt a múzeumba szállítják, és nagy körültekintéssel nyitják majd ki, nehogy megsérüljön. Hamarosan kiderül, hogy mit rejt, izgatottan várjuk, és természetesen beszámolunk róla!"

475483906_1062357082593893_3478497879909165603_n.jpg
474532393_1062357132593888_6803182647964347852_n.jpg
Kolléga igen ismerős valahonnan. :) És a gép is. :) Elég analóg párti vagyok eredetileg, de megtanultam ezt is és szerintem a legjobb gép ez. Csak a Brutussal sokat kell vele ásni! :D

Feri
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Hozzászólás Szerző: Feri » 2026. március 1., vasárnap 11:50

A klasszikus ORION mélykeresőből elkészült a legutolsó példány. Egyben készül az újabb verzió.
Az ORION eredeti honlapja 2006-ból: https://metaldetector.hu/orion.html

Már kb. 15 éve megszűnt az ORION gyártása, de mivel azóta is kedvelik és keresik, és vannak, akik nagyon ragaszkodnak ahhoz, hogy nekik csakis ez kell, azóta készült még egy-egy utolsó utáni példány a maradék alkatrészek felhasználásával.

"Senki nem adja el az Orionnyát? Nem is csodálkozok. Kár hogy abba hagyta Feri a gyártását,fejlesztését. Ki tudja mit tudna most az Orion. Már amikor kijött, jobb volt az X3 tól 1x1m kerettel. (mélység és a fém vezetőképesség mérésének ..."

Ez a legutolsó példány egyedi igények alapján készült. Egyben egy feljavított verzió is többek között azért, hogy az új változathoz kikísérletezzem a jobb megoldásokat. Az alkatrészek jelentős része ki lett cserélve, ez a műszer jelentősen megnövelt impulzusteljesítményű, Li-ion akkumulátoros, az akkumulátorok kivehetők és cserélhetők (a fekete rész a tetején a nyitható akkumulátortartó). A képen 2,5x2,5 méteres és 1,25x1,25 méteres hollanderes csatlakozású keretekkel látható. A megrendelő kérésére ezúttal kívül helyezkedik el a tekercsként szolgáló kábel. Balra lenn egy utólagos plusz forgatógomb a hangerőt szabályozza. Ez az legrégebbi ORION-okban is megvolt, de később egy sokkal hasznosabb alaphang-állító lett helyette.

Klasszikus forgatógombos-mutatós kivitelű, szemben a nyomógombos-LCD-s készülékekkel. Viszont belül teljesen digitális, az analóg fémkeresőkkel ellentétben a forgatógombok ezen nem közvetlenül hatnak, hanem a mikrokontrollert vezérlik (kivéve a hangerőszabályzót), és a mikrokontroller intéz mindent. A mutatós műszer is csak látszólag analóg, az is digitálisan vezérelt. (A fekete csík a képen a karcolódás elleni védőfóliát tartja műszeren, nem tartozék :) )

Az ORION-2 is alapvetően forgatógombos-mutatós lesz, ami sokkal könnyebben megérthető és beállítható, de legmodernebb technikát is felhasználva lesznek digitális beállítási és szoftverfrissítési lehetőségek is.

Sajnos itt nemigen lehet rendesen letesztelni a közeli adótorony miatt, de már itt is látszott, hogy jelentősen megnőtt az érzékelési távolsága a korábbi ORION-okhoz képest. Viszont egy közismerten nagy szakértelmű fémkeresős tesztpályáján kiválóan teljesített.

Az ilyen keretes mélykeresők előnye, hogy viszonylag könnyűek, a keresőkeret igen változatos méretű és formájú lehet. Néhány cm-től több méterig terjedhet a méretük. Az ORION-hoz az alap eredetileg az 1x1 méteres klasszikus keret volt. Készült még 40 cm-es keresőfej, 2x1 méteres, 2x2 méteres, 3m x 70cm-es hosszúkás tekercs speciális kérésre tűzszerészeknek, különféle fúrt lyukakba leereszthető hengeres szondák is készültek, többek között 28 és 35mm átmérőben, 58 cm-es keresőfej, terepjáróval vontatott verziók is (a képeken) - a lehetőségek kimeríthetetlenek.
20260206_113810.jpg
20260206_113810.jpg (4.43 MiB) Megtekintve 1169 alkalommal
20260206_104721.jpg
20260206_104721.jpg (3.77 MiB) Megtekintve 1169 alkalommal
20260301_114624.jpg
20260301_114624.jpg (143.08 KiB) Megtekintve 1169 alkalommal
20260301_114536.jpg
20260301_114536.jpg (104.68 KiB) Megtekintve 1169 alkalommal
image.jpeg
image.jpeg (140.47 KiB) Megtekintve 1161 alkalommal

www.metaldetector.hu

Simba
Százados
Százados

Hozzászólás Szerző: Simba » 2026. április 11., szombat 20:40

Az 1*1 m keret enyhén kicsi, jó ötlet ez a 1,25*1,25. 1,5*1,5 és 2*2. Nagyobb nemigen kell. A Brutust tartom legjobbnak, de a kereteseknek is van előnye pl egy keret könnyű. Érdekelni fog egy ilyen új gép, figyelemmel kísérem a dolgok alakulását.

Gilbert
Lengető
Lengető

Hozzászólás Szerző: Gilbert » 2026. április 14., kedd 15:45

Ez milyen gép??? Rákerestem, de semmi.
Kép

Korben Dallas
Hadnagy
Hadnagy

Hozzászólás Szerző: Korben Dallas » 2026. április 15., szerda 12:24

Gilbert írta:
2026. április 14., kedd 15:45
Kép
Kemény lehet ekkorát csak fél órát is lengetni. Hevederrel is. AI. Nézd meg jobban. Tengerparton ekkorával és olyan a fogantyúja mint a legolcsóbb kínai gépnek. Még kartámasza sincs. Nem reális.

HUN73r
Hadnagy
Hadnagy

Hozzászólás Szerző: HUN73r » 2026. április 15., szerda 20:43

Korben Dallas írta:
2026. április 15., szerda 12:24
Gilbert írta:
2026. április 14., kedd 15:45
Kép
Kemény lehet ekkorát csak fél órát is lengetni. Hevederrel is. AI. Nézd meg jobban. Tengerparton ekkorával és olyan a fogantyúja mint a legolcsóbb kínai gépnek. Még kartámasza sincs. Nem reális.
Ez egy vicc akar lenni eredetileg. "Vajon kompenzál ezzel valamit?" :))@

Feri
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Hozzászólás Szerző: Feri » 2026. április 22., szerda 10:51

Simba írta:
2026. április 11., szombat 20:40
Az 1*1 m keret enyhén kicsi, jó ötlet ez a 1,25*1,25. 1,5*1,5 és 2*2. Nagyobb nemigen kell. A Brutust tartom legjobbnak, de a kereteseknek is van előnye pl egy keret könnyű. Érdekelni fog egy ilyen új gép, figyelemmel kísérem a dolgok alakulását.
Jó ötlet. 1, 1,25, 1,5, 2 méteres egyszerű négyzetes keretet tervezek. Kompatibilis lesz a régi Orion tekercsekkel, de külön vevőtekercset is lehet csatlakoztatni, tehát különlegesebb elrendezések is lehetnek, pl. két vevőtekercses mélységmérős.

www.metaldetector.hu

Kawasaki
Hadnagy
Hadnagy

Hozzászólás Szerző: Kawasaki » 2026. június 2., kedd 11:36

Esélytelen de hátha. Esetleg Brutus-szal is lehetne kombinálni az új Oriont?

:auto-sportbike:

Feri
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Hozzászólás Szerző: Feri » 2026. június 3., szerda 21:32

Kawasaki írta:
2026. június 2., kedd 11:36
Nem esélytelen. Igyekszem a MAGNUM keresőfejekkel kompatibilissé tenni.

www.metaldetector.hu

Kawasaki
Hadnagy
Hadnagy

Hozzászólás Szerző: Kawasaki » 2026. június 7., vasárnap 22:15

Feri írta:
2026. június 3., szerda 21:32
Kawasaki írta:
2026. június 2., kedd 11:36
Nem esélytelen. Igyekszem a MAGNUM keresőfejekkel kompatibilissé tenni.
Várom!

:auto-sportbike:

Válasz küldése Előző témaKövetkező téma