Nyílt levél egy konkrét kérdésre válaszolva, mások örömére is:
Szia ........!
Nekem a társam talajradarozik is Németországban. Mala Easy Locator.
Nekem nincs, de ha szükséges lenne egy projektben, a helyedben bérelnék, az kedvező megoldás.
Ő azt mondja, hogy ez a kicsi Mala talajradar elég ahhoz, amely tárgyak magánszemély számára elérhetőek a föld alatt. Ennél nagyobb talajradar használata további befektetést generálna, hogy az azzal talált tárgyakat el tudják érni.
Mások és régészek által szerzett és átadott tapasztalat alapján az átalad jelzett török időszakból "magára hagyott" török kori ingatlan "épségben" nem létezik. A Budapesten és a világ más részén fennmaradt ÉP török kori ingatlanok vagy sziklába épültek vagy az évszázadok alatt "törődtek" vele, lásd budai fürdők vagy más lakott területen fenmradt török ingatlanok.
Kedves ............! A realitás és a gyorsan elszaladó életünk miatt a földön kell maradnod neked is és nekem is. Én nem fektetnék bele energiát egy bizonytalan, de hasznot sem garantáltan hozó projektbe. A megtalálásért járó kézfogás, hátba veregetés kevés.
A "kupacon" azt értem, hogy a talajradar a látható tárgy felső élét látja és annak "üstökös alakját". Ezt elemezni kell.
Be kell látni, hogy nagyon profin és sok átgondolható tesztet készített ember tudja úgy használni a talajradart, hogy ne tegyen felesleges köröket egy esetleges "bezonosítás" után (gondolok itt a felesleges ráásásokra).
El kell mondanom, hogy a föld alatti tárgyak nagy része nem érzékelhető vizuálisan a felszínen. Ezt szem előtt kell tartani.
Egy ilyen projektben, mint a tied, a legkedvezőbb megoldás csak a helyszín aránylag pontos beazonosítása után lehetne és a leggazdaságosabb és leginkább hatékonyabb megoldás egy kútfúró 50-100 db 5 méteres lyukfúrása 1,5 méteres egymástól való távolságú "pont-hálóban" mintavétellel. Itt a mélységen kell tervezgetni mert EGY ILYEN RÉGI ÜREGES INGATLAN LÉTEZÉSE GYAKORLATILAG MINIMÁLIS ÉS ELKÉPZELHETŐ, HOGY MÁR CSAK AZ ÖSSZEOMLOTT ÉPÍTMÉNY LESZ MEGTALÁLHATÓ, AZ ÉPÜLET EGYKORI LEGALACSONYABB SZINTJE MAGASSÁGÁBAN.
Mivel azonban ennek a legkedvezőbb megoldásnak is ára van, el kell gondolkozni megéri-e.
Magyarország egyik leghatékonyabb talajradara a bűnöldöző hatóság tulajdonában van, mindig nekik lesz a számukra elérhető leghatékonyabb. RÉGI CIKKEN A FOTÓJA:
http://faktor.hu/faktor-evtizedekkel-ez ... -bukkantak
(Ez a válasz szubjektív, tévedésektől nem kizárt és gondolatébresztő.) Akit érdekel a téma, mondja el tapasztalatát, hogy mások is tanuljanak.