kanbagoly írta:Most olvasom a deus topikban, hogy a 28-as fejjel votlak problémák és volt aki csak 70 sensen tudta használni. Az orx-en 95 volt ami túl cicergős, de 92-93 még tökéletesen használható volt úgy hogy egyik alapbeállítással mentem, nem grundoltam külön rá a talajra.
Az első hazánkba érkezett műszerek óra volt deusom, mindenféle fejjel, de tavaly ősszel végleg letettem a lantot,eladtam mindent, mert kiöregedtem a hobbiból, viszont olvasgatok itt olyan hozzászólásokat, amelyek erősen laikusak, ezért leírom a tapasztalataimat. Nem muszáj egyetérteni velem, de sokaknak segíthetnek majd az alábbi sorok.
95-ös érzékenységgel, mindenhol használhatónak kell még lennie, kis cicergéssel, deus fast programon, ha jól van beállítva a földhatás. A 90 és a 95 érzékenység között akár 5-8 centiméter az eltérés levegőben, de tapasztalataim szerint ugyanez földben is adott, viszont akkor jobban bele kell nyúlni a programba, a silencer-reakt kombóval.
Sokan kérdezik pü-ben, az előző hozzászólásom óta ( pörög ez a fórum a háttérben

), hogy mit értek a silencer-reakt kombó állításán. A táv magától is állítja a silencert a deusnál, pl, a 4.1 verziónál, ( - ha még jól emlékszem - ), akkor 2.5 reaktnál vagy 3-nál (?) már -1-re teszi a silencert. Az a tapasztalatom, hogy minél nagyobb a reakt és minél kisebb a silencer adott programon belül, annál kisebb az érzékelési távolság, viszont nagyon vasas terepen annál gyorsabb és kikutathatóbb a jó jel, kisebb, apróbb dolgoknál is, a vas mellől. PL. a deus fasttal kk területen, ha nagyon sok a vas és a fémszemét, az a tapasztalat, hogy 4 reakt és -1 silencer kell, az apróbb érméket csak akkor látja stabilan a fej, a vas mellett, és minél vasasabb vagy szemetesebb a terület, ez annál jobban érvényes. Az még a tapasztalat, hogy a legmélyebb kutatási mélység 2 reakt és 2 silencerrel érhető el, ha egy adott területre külön programot készítesz, akkor viszont a szelektálás sokkal lassúbb és felületes lesz, de a keresési mélység meg akár 10-20 százalékkal is növekedhet, és ez pl. olaszos területen lehet előnyös, ahol kevés a vas és a fémszemét.
Személyes tapasztalat még, hogy a legmélyebb kutatási mélység a 2.0 szoftverrel volt elérhető, azóta szerintem a gép egyre finomabb és felhasználóbarátabb lett, de a kutatási mélység valami miatt egy kicsit mindig csökkent ( ez személyes megérzés, nem akarok vitatkozni, csak kikívánkozott).
Mindezt lehet fokozni a hangbeállításokkal és egyebekkel is, de akkor külön területre, ( - legfőképpen az ott érvényesülő földhatás figyelembevételével - ) kell megírni a programot, és mindent érdemes sorra venni. Ilyenkor nagyon sokat segíthet pl, a legnagyobb mélységet elérni a programozással és a FULL hangot választani, és csak annak az egy tárgynak az egy saját, adott hangfrekvenciájára figyelni a zavaró jelek között. Ezt konkrétan azért írtam le, mert a FULL hangot nagyon kevesen használják. Ez persze leginkább akkor lehet célravezető, ha pl. egy konkrét pénzdarabot keresel (mélyebben szétszántott-széthúzott leletgyanús a hely) és ehhez állítod be a gépet.
Leírom még azért azt is, hogy aki nem merült bele a programozásba, és nem veszi sorra a lehetőségeket, annak teljesen fölösleges a távirányító, mert ha csak favágó módjára akarja állítgatni, akkor egy-egy paraméter elnyomkodásával elbaszarinthatja az egész programot, főleg ha csak levegőben próbálgatja és nem ismeri a kutatni kívánt terület adottságait, mert a konyhai linóleumon faszán megírt programjával, lehet, hogy egy érdekes hatású, jó kis köves-agyagos, vagy full feketeföldes területen majd szart se fog találni.
Ezeknek a sporttársaknak ez az ORX gép lehet az arany középút, ami biztos vagyok benne, hogy mindenütt megállja a helyét, és nélkülözhető nála a beállításcunamis hókuszpókusz. Elvégre mobiltelefont "rútolni" meg laptopot telepítgetni se szeretnek sokan, csak használni akarják és elérni vele a tartalmakat.