Szeretem a provokatív embereket, ha értelmes dolgokat kérdeznek, és nem tesznek sok hülye emotiont a mondanivalójuk végére. Mindezek ellenére, a hozzászólásaidból, azt látom, hogy te, igencsak konyítasz valamit a dologhoz, tehát tudod, hogy mondhatunk fölöslegesen szépeket az embereknek, de amennyiben őszinték akarunk lenni, akkor ki kell mondani az igazat, hogy 10-ből - 9 keresős, önmagát profinak gondolja, de igazából segg hülye a hobbihoz, meg a gépek működéséhez. Az egésznek a fizikájáról, pedig legtöbbször fingjuk sincs, szerintem ezért csinált anno Feri, egy annyira különösen jó használatit a Magnumhoz, amit mindenkinek el kellene olvasni, a nem Magnumosoknak is. Sajnos csak nagyon kevesen olvassák el végig, és még kevesebben értik is meg, ezért tesznek fel itt folyamatosan, 15 éve elmagyarázott, és számtalanszor megválaszolt kérdéseket. Még kevesebben kérdezik ki, a régi nagy öregeket, akik a szar gépeikkel rengeteg tapasztalatot szeretek anno, viszont csak ritkán adják át, amit sajnos, a mai viszonyok ismeretében, meg tudok érteni.ul69 írta: ↑2020. szeptember 27., vasárnap 13:06ne keverjük bele ebbe a politikát meg h ki mit szokott de nem szokták azok seunikornis írta: ↑2020. szeptember 27., vasárnap 11:28Az ilyen dolgokat a múzeumbarátok szokták kitenni neked ide. Más is kitenné szerintem, ha lenne egy normális jogszabály, és nem csak egy köszönömöt, vagy 10 százalékot kapna érte, de azt is csak kivételes esetben. Ezt úgy mondom, ha egy nagyobb, ténylegesen is muzeális vagy történelmi értéket képviselő dolgot találnék, akkor inkább én is leadnám, nem rizikóznék vele. Szerintem a pénzek nem ez a kategória, különösen nem a pár tucat kisbronz vagy kk. ezüst, mert azt egy normális rendszerben elég kellene, hogy bejelentse az ember, az információs jellege miatt. Mondjuk ez nem ennek a topiknak a témája. Egyébként a nagy, mélykereső fejek, az esetek 99 százalékában, sajnos tényleg fölöslegesek, vagy csak speciálisan, célzott esetben éri meg őket használni, mert nem véletlenül lett általános, a 11 col körüli méret, ami még egy szemetesebb helyen, a földhatásra is nagyon stabilan beállítható, jó szelekcióval és recoveryvel rendelkezik, és a súlya is elfogadható.ul69 írta: ↑2020. szeptember 27., vasárnap 10:51mindig ezek a mélységek..Arch Stanton írta: ↑2020. szeptember 27., vasárnap 10:08Ezzel teljesen egyetértek én is.unikornis írta: ↑2020. szeptember 27., vasárnap 0:04Ha igazán mélyre akarsz menni, és ezt itt kb. 50 cm mélység körül, vagy az alatt értem, egy nagy fejet mindenképpen venned kell, mert 13 col alatti fejek, itt már nem hatékonyak, és a szelektivitás is olyan mértékben romlik, hogy csak a jó minőségű, nagyobb, 13-15 colos fejek érzékelik megbízhatóan, színes fémnek, a visszakapott gyengébb jelet. Persze a kapott jel minősége, és nagysága is arányos, a mélyen lévő tárgy nagyságával, leginkább az egybefüggő felületével. A sok kis tárgyból álló, mély leletek, pl. a pénzleletek, még problémásabbak, ha nincsenek teljesen egy tömbben összekonglomerálva, mert akkor a sok különálló, apró tárgy, mélyról szórt jelet ad, és nagyon nehezen, gyengén kihallható visszjelet kapsz, vagy egy bizonytalan vasjelet. Természetesen sok függ attól is, hogy mennyire jól van beállítva a földhatás, és a kutatott terület mennyire szemetes, vasas, mert itt a gyengébb, mélyről jövő jelek, még nehezebben kihallhatóak. Tapasztalat még az is, hogy a mélyen lévő nagyobb felületű rozsdás vasat, külünösen ha az kerekded formájú, minden fémkereső beszopja, mert nehezen diszkriminálják még a legjobb műszerek is. Egyszóval a kézi keresők, mélykeresőnek használva, csak néhány gépnél állják meg a helyüket, és igazán mélyen, csak nagyobb fejekkel. A deusnál pl. a kis 9 colos és a nagy 11x13 colos fej maximális kutatási mélysége között, egy 10x10 centis réz lemeznél alkalmazva, 20 - 30 százalékos különbség van, a talajminőségtől függően.
Azt is hozzátéve, hogy talán csak a régebbi Garrett 2500 az a Nagnum Brutusz mellett az a kézi kereső ami nem csak nagy fejes kézi, hanem egy speckó fejjel tényleg rendes mélykereső is. Mint a TM808 Csak aTM 808-at próbáltam ki, de a Brutuszos havernek voltak a Garrett is. A Magnum rendes mélykereső tud lenni kézi fejjel is. Be lehet rajta kapcsolni a mélykeresést a kézi fejekkel is. Nagyon húzós a mélysége, de ritkán kapcsolom át, mert továbbra is jelez a kisebb dolgokra, tiszta helyen lehet jó hasznát venni.aztán mit találtatok alamániumon meg vason esetleg bombán kívül abban az óriási mélységben?
![]()
nem ez volt a kérdés..azért gondolom ha aza polák masina annyira kafa mély volt a vitrinbe őrzöd?
![]()
Ez a helyzet, leginkább a nagy gyártóknak jó, mert folyamatosan el tudják adni, kb. szintén 10-15 éve, ugyanazt technológiát, mindig átnevezve, vagy űj köntösbe bújtatva. Persze, ez nekem is jó volt, mert szerettem kipróbálni, és terepen, komolyan letesztelni a gépeket, és általában megtaláltam azokat a dolgokat, amit az átlag felhasználók, az átlag gépeikkel, és az átlag alatti tudásukkal, soha nem fognak.
Sajnos, már eljárt felettem is az idő, mert én még emlékszem a régi, legelső fórumra is, pedig azóta már lassan, felnőtt egy másik generáció, aki most veszi meg újra és újra, az első sárga Garrettjét. Amennyiben szoktad olvasni, amit írok, akkor láthatod, hogy nem vagyok önző, megróbálok segíteni, és átadni a tapasztalatokat. Deussal, Magnummal, Etrac-al, és a Rutus Alter 71 szintű gépekkel, meg jó fejekkel, persze még egy szakbarbárnak is több esélye van, de a mély találat az teljesen más, a nagyon mély pedig igen ritka, még a hozzáértőknek is.
Ja, és igen, köszönöm a burkolt kérdésedet, de nekem már régen sikerült, ez csak a jutalomjáték, úgyhogy el leszek valahogy, de a te hozzászólásod, az egyértelműen mutatja, hogy neked még nem jött be az élet, ezért további kellemes trollkodást, és sok-sok szórakoztató emotiont kívánok! Peace