Néhány évet használtam a régebbi nagy dobozos változatot.
25x30-cm és 17-cm fejjel. Amit tudni kell a műszerről hogy azonos méretű fejek esetén szinte azonos hatásfokkal dolgozik az Xp Gold Maxx Powerrel abban az esetben ha nem kezdő kezében van, tehát a felhasználó tudja értelmezni a mélyebb jeleket is, összeszokott a géppel. A két gép közti árrés a minőségbeli dolgokra mutat, tehát a Golden Mask némileg gyengébb minőségű anyagokból van összerakva. Panel és alkatrészei, kapcsolók, fej, szár, stb. amik rendszeres és sokéves használat után fognak mutatkozni. Előbb-utóbb a fej repedezik (ami nem feltétlen befolyásolja a használatot) kopni fognak a rögzítőcsavarok és 1-2-billenőkapcsoló is meg fog kopni, ki fog lazulni, amiket időben észlelve orvosolni lehet. Az akku tökéletes évek múltán is.
A talajkiegyenlítést ajánlott de nem feltétlen szükséges elvégezni, vannak nagyon ritka talajtípusok (pl. tartós vízállásnak kitett területek, agyagos-üledékes talaj pl.: patakkotrás után kitermelt hordalékos föld) ahol nem lehet beállítani a talajra, de ez mint írtam nagyon ritka.
Mindent összevetve a jelenleg kapható áron (300 euró körül) kiváló választás, mégsem Garrettról beszélünk vagy egyéb szemfényvesztő gagyiról.
Ha úgy alakulna hogy GM4-el kellene keresőznöm szívesen tenném mert jól ismerem és mert tudom hogy nem marad alul.
Amennyiben vigyáz rá az ember akkor sokáig kiszolgál. Úgy gondolom hogy rendszeres használat mellett a 3-4-5-év után jelentkező érezhető amortizáció elfogadható dolog a 100-200 ezres kategóriában. Amikor vásárolva lett, akkor jelentek meg a Golden Maskok szélesebb körben, ez volt akkor 650 Euró. Hozzáteszem, nálam használva volt nem pedig dédelgetve vagy a sarokba állítva. Értelemszerűen nem dobálva, néha amikor már csömmögött a sártól akkor megkapta a tisztes és alapos takarítást, egyszerűen csak fémkeresőként volt kezelve.
Azóta aztán kijött vagy 3-féle Golden Mask 4, azokat nem ismerem de hogy őszinte legyek a GM5 gépben nem látok mást mint egy gyengébb minőségű, erőltetett analog műszerre jellemző tulajdonságokkal szerelt műszert. Kissé késett a Golden Mask, más gyártók már túljutottak azon hogy egy analog gépüket csomagolták be digibe és dugtak a dobozba pár funkciót mint a VDI, leolvasható mélység, stb. na meg picike dizájnt dobtak még az olcsó húsból készült híg levesbe. Ettől függetlenül lehet jó, de én digi gépet eleve nem is vennék meg ebben az árkategóriában, mert a tartós, használható digitális műszerek ára nem itt kezdődik.