Kép
Hírek:
- Négy videó Cobra XT témában: https://www.youtube.com/@Feri69/videos
- Néha átmenetileg fel kell függeszteni az automatikus azonnali regisztrálást, mivel a fórumot és a honlapot többször érte már támadás, pl. kamu nickek sorozatos regisztrálásával. Ilyenkor is működik a regiszráció, de meg kell várni az admin jóváhagyást.
- A fórum levelezőrendszere újra működik. Újra lehet a továbbiakban e-mailt küldeni egymásnak. Ehhez az illető nickjére kell kattintani, majd a megjelenő listában az e-mail küldésére. A levelezőrendszer elküldi az e-mailt, amihez válaszcímként a küldőnek az itt megadott e-mail címét is mellékeli.
-A fórum és honlap adatátvitele titkosított, ezért a teljes webcím ezentúl nem http-vel, hanem https-sel kezdődik. Ezért a fórum még biztonságosabb lett.
-Az új regisztrációk a továbbiakban azonnal aktívak és azonnal be is lehet lépni a fórumba a megadott nicknévvel és jelszóval.

Tisztítási receptek

Avatar
Feri
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Hozzászólások: 427
Csatlakozott: 2015. június 26., péntek 18:41
Tartózkodási hely: Szigetszentmiklós
Status: Offline

Tisztítási receptek

Hozzászólás Szerző: Feri » 2015. június 26., péntek 23:03

Tisztítási receptek


www.metaldetector.hu

Avatar
Alithar
Százados
Százados
Hozzászólások: 149
Csatlakozott: 2015. július 13., hétfő 11:25
Status: Offline

Re: Tisztítási receptek

Hozzászólás Szerző: Alithar » 2015. július 14., kedd 12:04

Salve! :)

Gondoltam jól jöhet mindenkinek egy kis pucolási szöszmösz. Főként az egyszerűség, az otthon minden háztartásban megtalálható, vagy könnyen megszerezhető alapokra építek, nem csodaszerekre, vagy drága anyagokra.
Első sorban ezüst érmékhez adnék egy-két jó tanácsot, ami pár éves tapasztalatom, rengeteg rá szánt idő eredménye és a puszta jó szándék nyomában érdemesnek találok megosztani Veletek. Mindenek előtt római kori érmékkel volt dolgom, ezt is figyelemebe kell venni, ami ugyan egyáltalán nem baj mert talán abban a korszakban találkozhatunk a változatok legnagyobb tárházával.

A tisztítás folyamata több tényezőtől is függ;

- maga az ezüst tisztasága (ötvözési anyag mértéke)
- a szennyeződés fajtája
- az érme kora
- az érme állapota
- esetleges patinaréteg állapota ( a patina egyfajta kemény, nemes oxidréteg, amely egészben vagy részben befedi az érme külsejét, ezüst esetén feketés, sötét szürkés színű)

Első alkalommal nézzünk egy meglehetősen tiszta, viszonylag könnyen tisztítható darabot.

Amennyiben szép, egységesnek tűnik a patina, egy éjszakán át tartó szappanos vizes áztatással szoktam kezdeni, majd ebben a vízben jó viseletes, agyonhasznált fogkefével (hogy puha, lágy legyen a fogazata) óvatosan, ügyelve a karcolás elkerülésére megdörzsölöm, míg szükséges. Ha a patina valóban szép, ennyivel befejezettnek tekinthető a művelet.

Ha a patina nem az érme egészét fedi, esetleg nem túl szép, vagy "rozsdás" (elszíneződött), akkor el szoktam távolítani. *

Erre sok módszer létezik, valaki erre, valaki arra esküszik.
[Itt jön a képletbe, hogy mely korszakot választottam a leíráshoz. A római ezüst érmék többsége elég jó minőségű ezüstből készült, ám gyakran előfordulnak "billon" , azaz gyengébb ezüst ötvözetek, "subetartus", vagyis ezüstréteggel bevont, bronz vagy réz bélésű (köpenyes) érmék, vannak ezüstözött érmék, melyeknek csupán a felszíne tartalmaz vékonyka ezüst színt, valamint a 0, esetleg minimális ezüst tartalmú ötvözetek, melyek "potin" érmék néven ismeretesek.
Vannak esetek, amikor nem tudjuk pontosan megállapítani a még szennyeződéstől takart érme anyagát. Ezért -is- , és más elővigyázatosságból semmiképp NEM ajánlok savas kezelést az ókori érmék megpucolására. Ecet, citromsav, különböző vegyszerek használata a szódabikarbóna bevetése mellett nagyobb mértékben is árthat az érmének. Jártam már pórul a biztosnak tartott módszerekkel, ezeket egyáltalán NEM ajánlom tisztításra, bármilyen népszerűnek tűnjenek első lépésben. Az ezüsttisztító folyadék például pár perc alatt megkezdheti a suberatusok amúgy gyönyörű ezüstözését.]

Ami biztonságos:

Az áztatás után, amennyiben szükséges, fültisztító pálcikára (ha az nem elég, egy darab rongyra ami lehet nedves vagy száraz - ez lehetőleg legyen jó puha anyagú, ne konyharuha, hogy ne karcoljon - egy kis nagyobb szemcséktől mentes fogpasztát nyomok, amin elkezdem finoman dörzsölni az érmét. A rongy elszíneződik a dörzsöléstől, természetesen ez normális. Már az első egypár mozdulatnál látni a különbséget legtöbb esetben. Ezt kell ismételni, míg a kívánt tisztaságot el nem érjük.
Fogkrém helyett ez a módszer tökéletesen alkalmazható sima konyhai sóval is. A hiedelemmel és terjesztéssel ellentétben ez a módszer semmi kárt nem csinál az érme felületén, nem karcol, nem mar, ellentétben a savas, vegyszeres, főzős eljárásokkal. Égett érménél ugyan így a szódabikarbóna lehet hatékony.

Van, hogy az érme nem tökéletesen tisztul meg a dörzsöléstől, esetleg vannak aprólékosan kidolgozott részek, pl.: haj, fül, szakáll a portrén, melyekhez a rongy nem elég. Ezekhez az aprólékos érmeképekhez megfelelő a fültisztító pálcika, esetleg egy-egy fogvájó használata, a fogvájót természetesen rongyba tekerve is, ha szükséges.

Makacsabb szennyeződések, az érmén maradt feketés, sötét foltok esetében, ha a fogkrém nem használ, esetleg egyetlen olyan vegyszert ajánlok, amely nem bántja, nem lép reakcióba az ezüsttel, ez pedig a durva neve ellenére a RO 55 rozsdaoldó. Egyszerűen beszerezhető, a legtöbb háztartási boltban olcsón kapható. Nem feltétlenül kell az egész érmét az oldatba helyezni, elég rácseppenteni a foltra, és hagyni, hogy a szer dolgozzon. Egy kis tapasztalat kell hozzá, meddig kell várni, míg a folt eltűnik, de nem kell túlságosan félni, legalább tíz percig, negyed óráig nyugodtan hagyhatjuk az érmén, ha az nem túlságosan rezes, ónos anyagú. Volt bátorságom egy szép ezüstöt egész éljelre ázni hagyni a folyadékban, semmi baja sem lett. Ha az áztatás megtörtént, bő vízben mossuk le róla a RO 55-öt, és fogkrémmel dörzsöljük át. Míg szükséges, az eljárás ismételhető.

Nagyon gyenge ezüstre van egy hosszadalmasabb módszer, minél magasabb gyümölcstartalmú almalé, fele-fele arányban vízzel, üvegben. Az alma sava jó pár napon, héten vagy akár hónapon át leszedi a szennyeződést, miközben olyan kíméletes, hogy az ópatinát is meghagyja.

Olyan szennyeződések alkalmával, amelyeken még a RO 55-sem használ, én azt javaslom forduljunk olyan személyhez, aki jártasabb az ezüstök tisztításában. Természetesen vannak ezen kívül módszerek, csodaszerek, de azokkal már valóban kockázatos az otthoni tisztogatás. Nem a saját, hanem az érme biztonsága miatt. Könnyen kráteresedik, esetleg megkopik az éremkép. Azért pedig kár volt kiszedni szegény érmécskét a környezetéből, a földből. Szívesen válaszolok én is, ha bármi kérdés felmerülne.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Alithar 2018. augusztus 18., szombat 9:02-kor.


" Amit életünkben teszünk, az örökkévalóban visszhangzik "

Kossuth
Hadnagy
Hadnagy
Hozzászólások: 79
Csatlakozott: 2015. június 27., szombat 9:17
Status: Offline

Re: Tisztítási receptek

Hozzászólás Szerző: Kossuth » 2015. július 14., kedd 12:25

Hasznos leírás. Köszönöm!Avatar
Alithar
Százados
Százados
Hozzászólások: 149
Csatlakozott: 2015. július 13., hétfő 11:25
Status: Offline

Re: Tisztítási receptek

Hozzászólás Szerző: Alithar » 2015. július 14., kedd 12:28

Igazán semmiség! :) Ha hasznotokra válik, írok hasonlót bronzokra is.


" Amit életünkben teszünk, az örökkévalóban visszhangzik "

Avatar
Túró
Őrmester
Őrmester
Hozzászólások: 24
Csatlakozott: 2015. július 13., hétfő 11:38
Status: Offline

Re: Tisztítási receptek

Hozzászólás Szerző: Túró » 2015. július 14., kedd 13:09

Szerintem sokan örülnének ha van rá időd (én is) főleg,hogy a régi fórummal ment minden.Köszi mindenki nevében is!


Azért küzdj, hogy győzz, ne azért, hogy ne veszíts!

Avatar
Alithar
Százados
Százados
Hozzászólások: 149
Csatlakozott: 2015. július 13., hétfő 11:25
Status: Offline

Re: Tisztítási receptek

Hozzászólás Szerző: Alithar » 2015. július 14., kedd 13:11

Rendben, elkészül még ma a leírás, legjobb tudásom szerint :)

A régi fórumon még nem voltam jelen, gondoltam "új lap", akkor én is jövök lelkesen :D


" Amit életünkben teszünk, az örökkévalóban visszhangzik "

vodicska
Hadnagy
Hadnagy
Hozzászólások: 41
Csatlakozott: 2015. június 27., szombat 7:14
Status: Offline

Re: Tisztítási receptek

Hozzászólás Szerző: vodicska » 2015. július 14., kedd 17:42

Köszönjük a hasznos infókat. A RO55-öt én is sikerrel alkalmaztam eddig. Kíváncsian várom a bronzra milyen módszert alkalmazol.


"Mehr sein, als seheinem"

shynobi
Lengető
Lengető
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2015. július 13., hétfő 15:30
Status: Offline

Re: Tisztítási receptek

Hozzászólás Szerző: shynobi » 2015. július 14., kedd 18:59

Sziasztok!
Én tavaly beszélgettem a helyi restaurátorral a múzeumból,mert a bronz-réz némileg necces nekem(is).
Amit Ő használ minden fémre,az a E:D:T:E:nevű vegyszer sója.
Behatási ideje,pár perctől esetleg pár óráig.Ez abból derül ki,hogy mikor kezd elszineződni az oldat.Kékes-zöldes,szürkés,stb,a fém fajtájától függően.
Az EDTE pedig nem más mint egy élelmiszeripari adalék,amit bekajálunk.Valami tetraecetsav,E504 pl.(nem az,csak példa)rá lehet keresni,tavaly utánanéztem.Létező dolog.
Venni is lehet,valamelyik webshopban,azt is megtaláltam.
Elég húzós ára van,mert csak nagy kiszerelésben láttam,kb 10 rongy körül.
Ezért kihagytam.
De,ha van valakinek ismeretsége húsfeldolgozóban(Tartósítószer ugyan is)akkor beszerezheti,gyakorlatilag ingyért.Pár deka nem fog hiányozni nekik.
Aztán ha sikerül,írjátok meg a tapasztalatokat.
Még valami.
Szintén használ bronzkefét a restaurátor,de ha nincs akkor lekoptatott acélkefét is,óvatosan persze.Avatar
Alithar
Százados
Százados
Hozzászólások: 149
Csatlakozott: 2015. július 13., hétfő 11:25
Status: Offline

Re: Tisztítási receptek

Hozzászólás Szerző: Alithar » 2015. július 14., kedd 20:05

Akkor egy kis bronzolás másképp :D

Mindjárt az elején szeretném tisztázni, hogy a rossz tapasztalatok miatt vegyszereket, savakat, (ecet, citromsav stb.) ismét csak hanyagolok. Elvből nem használok vegyszereket az érmékre, mindig törekszek a legegyszerűbb, házilag elérhető és biztos módszerekhez nyúlni ebben az esetben is. Tehát aki csodaszereket szeretne olvasni, azt megkímélem az olvasástól :)

Ugyan úgy itt is sokat számít a felület állapota, a patina keménysége, az érme anyaga. Második lépésben azt kell figyelembe venni, milyen lerakódás van az érménk felületén. Ha könnyen lemosható, vagy körömmel lekaparható, akkor felesleges áztatni, de ez esetben a saját tapasztalatok szerint sajnos nem lesz túl szép az éremkép, mivel a kosszal együtt sajnos a gyatra patinaréteg is lejön (ezért olyan könnyű eltávolítani). Ezzel sajnos házilag egy "mezei keresős" nem igen tud mit csinálni, ha érdemes, én restaurálásban gyakorlott személyt javaslok. Persze előfordulhat szerencsésebb esetben, hogy így is szép zölden vagy barnán marad meg az érme, nagy szerencse kell hozzá. Sajnos a növényi savak, a műtrágya valamint a fagy a többséget elintézi.

A másik lehetőség, hogy a szennyeződés keményebb, ragaszkodik az évszázados, évezredes helyéhez az elő ill. hátlapokon. Én ezt kedvelem jobban, mivel nagyobb az esély szép patinára. Szép patináról akkor beszélünk, ha a zöld (sötétebb vagy világosabb), barna, feketés, vagy akár sárgás (sivatagi) réteg, ami az érme valódi részleteit őrzi egységes, kemény, és egy színű, nincsenek rajta foltok. Ha ez a réteg meggyengül; lepattog, töredezik, kráteres lesz esetleg elporlad (krétásodik), akkor az érme elveszíti a részletes, eredeti véseteit, igazi formáját. Csupán egy domború, nagyjából kivehető alakokat, betűket ábrázoló bronz ill. réz korong válik belőle, amivel a gyűjtő szívű ember biza elég szomorú.

Hogy a szomorkodást elkerüljük, több kezdő lépés is létezik, én azokat írom le, típusonként változó érmékre, amiket én használok, nyilván mert beváltak :)

Ha az érménk kemény patinás, gyenge kis rárakódással, az első teendő mindig a szappanos, vagy desztillált vizes fürdő. Egyenként szoktam áztatni őket pár óráig, vagy egy éjjen át. Óvatosan kézzel le lehet ezek után az ujjvégekkel való dörzsöléssel szedni a felesleges sarat, egyéb puha szennyeződést.

Ezek után kétféle variáció van:

- a patina hiányos, ronda a felület és nem bír további tisztítást nagyobb károsodás nélkül
- a felszínen egészséges a patina, és lehet tovább tisztítani.

Ami nem visel el további tisztítást félre szoktam tenni, sajnos a tapasztalatok szerint ezeknek az érméknek (legtöbbször késő római kisbronzoknak) menthetetlen a patinájuk, így nem érdemes pepecselni velük, komolyabb erőfeszítéseket, sok időt a gyakoriságuk miatt (persze vannak kivételek) nem is szakít rá az ember. ( Hangsúlyozom, hogy ez én vagyok.) Ha mégis érdemes velük bíbelődni, az más.

Ha jó a patina, ismét van két lehetőségünk, amit meg kell említeni.

A., Nagyon óvatosan egy jól agyonhasznált fogkefével finoman tovább szedni róla a felesleges szennyeződést. Alaposan megszárítani az érméket, és lelkileg felkészülni egy hosszadalmas türelemjátékra.

B., Sokan szeretik olajban áztatni az érmét, hogy megpuhítsa a rárakódást. Kipróbáltam én is... De! Figyelembe kell venni az olaj használata előtt pár dolgot. Ha sérült, vagy puhább, esetleg krétás patinájú érmét helyezünk el, könnyen megpuhíthatja idővel magát a patinát is az olaj. Ezt nem azonnal vesszük észre, van, hogy évekkel, évtizedekkel később jelentkezik a probléma (ez utóbbi nem személyes tapasztalat, biztos forrásból hallottam). Egy másik; nagyon nehezen távolítjuk el az érméről az olajat. Vízzel egyszerűen nyilván nem jön le. Ezért én sohasem alkalmazom az olajfürdőt.

Vissza a szárazon maradt bronzocskákhoz.
Kezdődhet a kaparászás, a már említett türelemjáték. A kapargatás igényel egy kis kézügyességet, időt, és sok-sok türelmet. Ha igazán szép érmét szeretnénk, érdemes ráfordítani ennyit, ez a legtökéletesebb módszer. Kell, hogy legyen a közelben akácfa. Jó, ha ki van vágva, ha nincs, akkor gyorsan döntsünk ki egyet a közeli erdőből, míg a halőr nem lát. Azért akác a legjobb, mert hosszú, kemény szálkája van, amit könnyebben meg tud fogni az ember, mint a fogvájót. Sőt, még szükség esetén késsel utána is lehet faragni, ha elkopna ( el fog hamar! )
Ezzel a kifaragott kézre álló szálkával jó fényviszonyok mellett (esetleg aprólékos munkánál nagyító, mikroszkóp bevetésével) le tudjuk kaparni a száraz rárakódást az érméről anélkül, hogy a patina bármilyen mértékben sérülne. Azért kell száraznak lennie a felületnek, mert könnyebben meg lehet különböztetni a rétegeket (kosz vs. patina).

Ha az akác kevés, valaki vékony kis ezüst szálakat (rotring grafitja helyett tökéletesen bele lehet tölteni az íróeszközbe, csak méretre stimmeljen) használ, ezzel kiváló, alapos munkát lehet végezni, sokáig én is alkalmaztam. Az ezüst keményebb az átlagos szennyeződésnél, de nem szedi le a patinát, karcolás sem lesz az érmén. Az ok amiért abbahagytam a módszert egyszerű, az ezüst olykor csíkokat húz a felületen, amit sehogy sem lehet leszedni aztán, vagy csak nagy nehézségek árán. Inkább szoktam szikézni. Könnyen be lehet szerezni nagyszerű orvosi szikét, esetleg direkt érmetisztító eszközöket. Házilag is lehet barkácsolni, én egypár fafaragókést alakítottam át erre a célra. Vannak a cserélhető fejű kis csavarhúzók, amiknek ki lehet a megfelelő szögben köszörülni a fejeit. Mivel a végeinél a lezárója pörög, még kényelmes is kézben tartani, nem vág bele az ember tenyerébe. Ki lehet tapasztalni, mikor milyen fejet használjunk. Szintén ki kell tapasztalni a kaparás művészetét, előre bocsátom, nem egyszerű, de megéri. Érdemes gyengébb érméken gyakorolni.

Ha gyengének bizonyulnak az eddigiek, a következő lépés kizárólag a szike / házi barkács szerszám. Lehetőleg orvosi, ne a Tescos, méteres "pengejátékú" szikét válasszuk, mivel az acél már megsérti a patinát, így óvatosan, aprólékosan kell kapargatni.

Vannak olyan lerakódások, amik szinte rá vannak kövülve az érme lapjára. Ha egy mezei körömkefe nem segít, ehhez óvatos rézkefézés lehet a gyógyír, de csak réz kefével mindenképp (mivel a réznél erősebb anyag már karcol). Óvatosan kell bánni vele, mert hamar le tudja szakítani a betűket.

Ha a rárakódás még mindig nem akar kopni, ne hevítsük, ne marassuk, főleg ne csiszoljuk a lapkát, ilyen esetben forduljunk hozzáértő szakemberhez, aki levési a szutykot, mert másképp gyakorlat nélkül csak rontunk az érme értékén.
De remélhetőleg ilyen makacs kosszal nem lesz baj senkinél :)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Alithar 2018. augusztus 18., szombat 9:38-kor.


" Amit életünkben teszünk, az örökkévalóban visszhangzik "

Avatar
Alithar
Százados
Százados
Hozzászólások: 149
Csatlakozott: 2015. július 13., hétfő 11:25
Status: Offline

Re: Tisztítási receptek

Hozzászólás Szerző: Alithar » 2015. július 15., szerda 9:15

Hozok egy kis képes segítséget is:

Ezüst, aminek elszíneződött a patinája. Sokat gondolkodtam, meghagyjam-e rajta, végül a tisztítás mellett döntöttem. Fogkrémmel való tisztítás előtt:

http://www.kepfeltoltes.hu/150715/antod ... es.hu_.png

http://www.kepfeltoltes.hu/150715/antod ... es.hu_.png

És utána:

http://www.kepfeltoltes.hu/150715/F_nyk ... es.hu_.jpg

http://www.kepfeltoltes.hu/150715/F_nyk ... es.hu_.jpg

Az utána képek kissé rosszabb minőségűek, sajnos csak telóval állt módom lekapni. (Amúgy akinek nincs fényképezője, próbálja ki a telefon + nagyító kombinációt ;) )

Sokat emlegetem a patina szót... Bronznál pár szép patinás darab:

http://www.kepfeltoltes.hu/150715/Auran ... es.hu_.png

http://www.kepfeltoltes.hu/150715/F_nyk ... es.hu_.jpg

Itt már nem egységes a patina, de még szép az érme színezete:

http://www.kepfeltoltes.hu/150715/I._Cl ... es.hu_.png

A patinapestis:

http://www.kepfeltoltes.hu/150715/Augus ... es.hu_.png

Ilyen az érme a patina alatt:

http://www.kepfeltoltes.hu/150715/F_nyk ... es.hu_.jpg

http://www.kepfeltoltes.hu/150715/F_nyk ... es.hu_.jpg


" Amit életünkben teszünk, az örökkévalóban visszhangzik "

szigetlako
Őrmester
Őrmester
Hozzászólások: 25
Csatlakozott: 2015. június 28., vasárnap 14:42
Status: Offline

Re: Tisztítási receptek

Hozzászólás Szerző: szigetlako » 2015. július 19., vasárnap 18:54

Alithar írta:Hozok egy kis képes segítséget is:

Ezüst, aminek elszíneződött a patinája. Sokat gondolkodtam, meghagyjam-e rajta, végül a tisztítás mellett döntöttem. Fogkrémmel való tisztítás előtt:

http://www.kepfeltoltes.hu/150715/antod ... es.hu_.png

http://www.kepfeltoltes.hu/150715/antod ... es.hu_.png

És utána:

http://www.kepfeltoltes.hu/150715/F_nyk ... es.hu_.jpg

http://www.kepfeltoltes.hu/150715/F_nyk ... es.hu_.jpg

Az utána képek kissé rosszabb minőségűek, sajnos csak telóval állt módom lekapni. (Amúgy akinek nincs fényképezője, próbálja ki a telefon + nagyító kombinációt ;) )

Sokat emlegetem a patina szót... Bronznál pár szép patinás darab:

http://www.kepfeltoltes.hu/150715/Auran ... es.hu_.png

http://www.kepfeltoltes.hu/150715/F_nyk ... es.hu_.jpg

Itt már nem egységes a patina, de még szép az érme színezete:

http://www.kepfeltoltes.hu/150715/I._Cl ... es.hu_.png

A patinapestis:

http://www.kepfeltoltes.hu/150715/Augus ... es.hu_.png

Ilyen az érme a patina alatt:

http://www.kepfeltoltes.hu/150715/F_nyk ... es.hu_.jpg

http://www.kepfeltoltes.hu/150715/F_nyk ... es.hu_.jpg
Szerintem szebb volt patinásan az az ezüst ....Avatar
Alithar
Százados
Százados
Hozzászólások: 149
Csatlakozott: 2015. július 13., hétfő 11:25
Status: Offline

Re: Tisztítási receptek

Hozzászólás Szerző: Alithar » 2015. július 19., vasárnap 19:45

Nekem a sárgás, elszíneződött patina nem tetszik, ezért szedtem le róla. De gondolkodtam előtte sokat, így utólag nem bántam meg.


" Amit életünkben teszünk, az örökkévalóban visszhangzik "

Avatar
yoember
Őrnagy
Őrnagy
Hozzászólások: 191
Csatlakozott: 2015. június 27., szombat 11:40
Status: Offline

Re: Tisztítási receptek

Hozzászólás Szerző: yoember » 2015. július 20., hétfő 21:04

Alithar írta:Nekem a sárgás, elszíneződött patina nem tetszik, ezért szedtem le róla. De gondolkodtam előtte sokat, így utólag nem bántam meg.
Ez a patina dolog megosztja az embereket. Nekem speciel a tisztított ezüstök tetszenek, amiken látható a nemes érc csillogása, de a hajlatokban megmaradt a sötét bevonat és amolyan rusztikus hatást kelt.
Ha valaki bronzot megtisztít fémig, arra azt szokás mondani, hogy barbár. Ebben gondolom közrejátszik, hogy a réztartalmú érméknek sokféle, és olykor pompás bevonata képződik. De gyakorlatilag itt is csak az eredeti kinézet visszaállítása történik, mint az ezüstnél. Ha szép az érme felülete, akkor semmi kivetnivalót nem találok abban, ha valaki verdefényes bronzban akar gyönyörködni.Avatar
Alithar
Százados
Százados
Hozzászólások: 149
Csatlakozott: 2015. július 13., hétfő 11:25
Status: Offline

Re: Tisztítási receptek

Hozzászólás Szerző: Alithar » 2015. július 20., hétfő 21:25

Bronzban mások az "elvárások" bizony, rengeteg típusú és minőségű patina létezik, és ahány gyűjtemény, annyi szokás. Az ezüstöknél a szép patinát díjazom, de a (számomra) kevésbé mutatósat eltávolítom. Bronzoknál már más a helyzet minden tekintetben. Ha van patina, ami valamennyire mutatós, én meghagyom, és igyekszek megvédeni azt ahogy lehet. Persze vannak érmék, amik nagyon impozánsak a réteg nélkül is, de ezt nehéz megállapítani, míg patina fedi (legyen az bármilyen típusú) az érmét.

Szerintem ezért is jó dolog, hogy mindenki másképp csinálja, mert így lehet jókat "vitázni", néha elmélkedni, és tanulni a másiktól. Jó dolog a változatosság, és remek, hogy 10 emberből 10 mást lát egy-egy érmében, és a vele járó látványban. Ezért nem unalmas, és ezért olyan sokszínű az amúgy is kimeríthetetlen forrásban gazdag ókori numizmatika :) És ez így van helyesen. :)


" Amit életünkben teszünk, az örökkévalóban visszhangzik "

Avatar
Alithar
Százados
Százados
Hozzászólások: 149
Csatlakozott: 2015. július 13., hétfő 11:25
Status: Offline

Re: Tisztítási receptek

Hozzászólás Szerző: Alithar » 2015. július 21., kedd 20:09" Amit életünkben teszünk, az örökkévalóban visszhangzik "

Avatar
khepera
Ezredes
Ezredes
Hozzászólások: 372
Csatlakozott: 2015. június 29., hétfő 8:12
Status: Offline

Re: Tisztítási receptek

Hozzászólás Szerző: khepera » 2015. július 21., kedd 20:17

Nem rossz de meg boven van mit csinalni rajta :)


The ship is safe in a harbour, but this is not why ships built for...

Avatar
Alithar
Százados
Százados
Hozzászólások: 149
Csatlakozott: 2015. július 13., hétfő 11:25
Status: Offline

Re: Tisztítási receptek

Hozzászólás Szerző: Alithar » 2015. július 21., kedd 20:23

Nem rossz de meg boven van mit csinalni rajta :)
Annyi mocsok már nincs rajta, csak finomítani kell a részleteknél :)


" Amit életünkben teszünk, az örökkévalóban visszhangzik "

Avatar
khepera
Ezredes
Ezredes
Hozzászólások: 372
Csatlakozott: 2015. június 29., hétfő 8:12
Status: Offline

Re: Tisztítási receptek

Hozzászólás Szerző: khepera » 2015. július 21., kedd 20:25

Alithar írta:
Nem rossz de meg boven van mit csinalni rajta :)
Annyi mocsok már nincs rajta, csak finomítani kell a részleteknél :)
A betuk kozott pl.


The ship is safe in a harbour, but this is not why ships built for...

Avatar
Alithar
Százados
Százados
Hozzászólások: 149
Csatlakozott: 2015. július 13., hétfő 11:25
Status: Offline

Re: Tisztítási receptek

Hozzászólás Szerző: Alithar » 2015. július 21., kedd 20:28

khepera írta:
Alithar írta:
Nem rossz de meg boven van mit csinalni rajta :)
Annyi mocsok már nincs rajta, csak finomítani kell a részleteknél :)
A betuk kozott pl.
Igen :) És a hátlapon. Elég nehéz hátlap, sok vékonyka vésettel, nem egyszerű feladat :D

De nem is azért töltettem fel, megmutatni csupán, hogy a tanácsokkal fentebb nem a levegőbe beszélek :)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Alithar 2015. július 23., csütörtök 15:52-kor.


" Amit életünkben teszünk, az örökkévalóban visszhangzik "

reinold
Százados
Százados
Hozzászólások: 159
Csatlakozott: 2015. június 27., szombat 1:13
Tartózkodási hely: Belfast ui:Egy kávára a vendégeim lehettek, ha erre jártok! :D
Status: Offline

Re: Tisztítási receptek

Hozzászólás Szerző: reinold » 2015. július 21., kedd 20:34

Szinte idehallom, ahogy egy-egy irigy régész csorgatja a nyálát, hogy nem ő találta meg az Államnak!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Viszont én nem vagyok régész, csupán csak irigy! :D Gratula hozzá!Szép munka!!! ^:)^


Minden embernek alanyi joga, hogy hülye legyen, és sokan élnek is ezzel a jogukkal.Én is! ;)

Avatar
Alithar
Százados
Százados
Hozzászólások: 149
Csatlakozott: 2015. július 13., hétfő 11:25
Status: Offline

Re: Tisztítási receptek

Hozzászólás Szerző: Alithar » 2015. július 21., kedd 20:55

Szerintem már Ők sincsenek annyira jóban az Állambácsival :D

Amm természetesen ez teljesen törvényes úton került hozzám! ;) :D


" Amit életünkben teszünk, az örökkévalóban visszhangzik "

Avatar
norman
Tábornok
Tábornok
Hozzászólások: 694
Csatlakozott: 2015. június 27., szombat 18:48
Status: Offline

Re: Tisztítási receptek

Hozzászólás Szerző: norman » 2015. július 22., szerda 7:51

Hali.
Ez a rotringos ezüst vagy réz szál tömör vagy sodrott?


:?:

Avatar
Alithar
Százados
Százados
Hozzászólások: 149
Csatlakozott: 2015. július 13., hétfő 11:25
Status: Offline

Re: Tisztítási receptek

Hozzászólás Szerző: Alithar » 2015. július 22., szerda 8:25

Szia! Nálam tömör van, de biztosan létezik több féle megoldása :)


" Amit életünkben teszünk, az örökkévalóban visszhangzik "

Avatar
Alithar
Százados
Százados
Hozzászólások: 149
Csatlakozott: 2015. július 13., hétfő 11:25
Status: Offline

Re: Tisztítási receptek

Hozzászólás Szerző: Alithar » 2015. július 23., csütörtök 21:29

:o Az ecet nem bántotta a patinájukat?


" Amit életünkben teszünk, az örökkévalóban visszhangzik "

papai
Százados
Százados
Hozzászólások: 85
Csatlakozott: 2015. július 24., péntek 11:22
Status: Offline

Re: Tisztítási receptek

Hozzászólás Szerző: papai » 2015. július 24., péntek 12:14

üdv mindenkinek!

valakinek ötlete hogyan lehetne eltüntetni a zöld foltot hogy a barna patina ne sérüljön?

előre is köszönet.
http://kepfeltoltes.hu/view/150724/IMG_ ... es.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/150724/IMG_ ... es.hu_.jpglénárd
Hadnagy
Hadnagy
Hozzászólások: 78
Csatlakozott: 2015. június 28., vasárnap 18:28
Status: Offline

Re: Tisztítási receptek

Hozzászólás Szerző: lénárd » 2015. július 24., péntek 12:33

papai írta:üdv mindenkinek!

valakinek ötlete hogyan lehetne eltüntetni a zöld foltot hogy a barna patina ne sérüljön?

előre is köszönet.
http://kepfeltoltes.hu/view/150724/IMG_ ... es.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/150724/IMG_ ... es.hu_.jpg
Hali!

Szerintem az a zöld folt a patina vagy ami maradt belőle.Avatar
Alithar
Százados
Százados
Hozzászólások: 149
Csatlakozott: 2015. július 13., hétfő 11:25
Status: Offline

Re: Tisztítási receptek

Hozzászólás Szerző: Alithar » 2015. július 24., péntek 13:50

Ave!

Bizony, a zöld réteg maradványa lenne a patina, sajnos az már mint látjuk nem megmenthető :(


" Amit életünkben teszünk, az örökkévalóban visszhangzik "

Avatar
Alithar
Százados
Százados
Hozzászólások: 149
Csatlakozott: 2015. július 13., hétfő 11:25
Status: Offline

Re: Tisztítási receptek

Hozzászólás Szerző: Alithar » 2015. július 25., szombat 12:51

lafaty írta:
Alithar írta: :o Az ecet nem bántotta a patinájukat?
Nem mert a Liszt 4 egység só 1 egység és az ecetből 1 egység
Ahaa, értem :) Egyszer kipróbálom, ma is tanultam valamit, amit köszönök! :)


" Amit életünkben teszünk, az örökkévalóban visszhangzik "

papai
Százados
Százados
Hozzászólások: 85
Csatlakozott: 2015. július 24., péntek 11:22
Status: Offline

Re: Tisztítási receptek

Hozzászólás Szerző: papai » 2015. július 26., vasárnap 12:25

Alithar írta:Ave!

Bizony, a zöld réteg maradványa lenne a patina, sajnos az már mint látjuk nem megmenthető :(
köszi! egyébként így került elő a varrógép fiók kapálása közben! a barna az nem patina?Avatar
talentum
Ezredes
Ezredes
Hozzászólások: 359
Csatlakozott: 2015. június 26., péntek 23:52
Status: Offline

Re: Tisztítási receptek

Hozzászólás Szerző: talentum » 2015. július 26., vasárnap 12:48

papai írta:
Alithar írta:Ave!

Bizony, a zöld réteg maradványa lenne a patina, sajnos az már mint látjuk nem megmenthető :(
köszi! egyébként így került elő a varrógép fiók kapálása közben! a barna az nem patina?
Szia!
Persze, hogy de!
Szerintem ő barnán lenne szép, elvégre nem régi ...(annyira)


talentum ... ókori tömeg, és pénzegység, melynek értéke koronként, és területenként változott...

papai
Százados
Százados
Hozzászólások: 85
Csatlakozott: 2015. július 24., péntek 11:22
Status: Offline

Re: Tisztítási receptek

Hozzászólás Szerző: papai » 2015. július 26., vasárnap 13:12

talentum írta:
papai írta:
Alithar írta:Ave!

Bizony, a zöld réteg maradványa lenne a patina, sajnos az már mint látjuk nem megmenthető :(
köszi! egyébként így került elő a varrógép fiók kapálása közben! a barna az nem patina?
Szia!
Persze, hogy de!
Szerintem ő barnán lenne szép, elvégre nem régi ...(annyira)
kösz!
valami tipp hogy a barna ne sérüljön?Avatar
talentum
Ezredes
Ezredes
Hozzászólások: 359
Csatlakozott: 2015. június 26., péntek 23:52
Status: Offline

Re: Tisztítási receptek

Hozzászólás Szerző: talentum » 2015. július 26., vasárnap 13:18

papai írta:
talentum írta:
papai írta:
Alithar írta:Ave!

Bizony, a zöld réteg maradványa lenne a patina, sajnos az már mint látjuk nem megmenthető :(
köszi! egyébként így került elő a varrógép fiók kapálása közben! a barna az nem patina?
Szia!
Persze, hogy de!
Szerintem ő barnán lenne szép, elvégre nem régi ...(annyira)
kösz!
valami tipp hogy a barna ne sérüljön?
Próbáld meg mechanikusan szépen levakargatni, de sztem simán maradhatna is rajta, mert nem oszt, nem szoroz , hogy rajta van-e, vagy nem...


talentum ... ókori tömeg, és pénzegység, melynek értéke koronként, és területenként változott...

papai
Százados
Százados
Hozzászólások: 85
Csatlakozott: 2015. július 24., péntek 11:22
Status: Offline

Re: Tisztítási receptek

Hozzászólás Szerző: papai » 2015. július 27., hétfő 21:06

talentum írta:
papai írta:
talentum írta:
papai írta:
Alithar írta:Ave!

Bizony, a zöld réteg maradványa lenne a patina, sajnos az már mint látjuk nem megmenthető :(
köszi! egyébként így került elő a varrógép fiók kapálása közben! a barna az nem patina?
Szia!
Persze, hogy de!
Szerintem ő barnán lenne szép, elvégre nem régi ...(annyira)
kösz!
valami tipp hogy a barna ne sérüljön?
Próbáld meg mechanikusan szépen levakargatni, de sztem simán maradhatna is rajta, mert nem oszt, nem szoroz , hogy rajta van-e, vagy nem...
köszi!Avatar
zeus
Hadnagy
Hadnagy
Hozzászólások: 60
Csatlakozott: 2015. június 27., szombat 21:42
Status: Offline

Re: Tisztítási receptek

Hozzászólás Szerző: zeus » 2015. augusztus 21., péntek 19:57

Sziasztok : Érdekelne van valakinek tapasztalata esetleg használt valaki ultrahangos tisztító készüléket mennyire hatékony az évszázados lerakódásokra.
köszi.Avatar
rambo
Őrmester
Őrmester
Hozzászólások: 28
Csatlakozott: 2015. július 9., csütörtök 19:40
Status: Offline

Re: Tisztítási receptek

Hozzászólás Szerző: rambo » 2015. augusztus 21., péntek 21:00

zeus írta:Sziasztok : Érdekelne van valakinek tapasztalata esetleg használt valaki ultrahangos tisztító készüléket mennyire hatékony az évszázados lerakódásokra.
köszi.
Szia! Az én tapasztalatom az, hogy a nagyon makacs " évszázados" , rákövült szennyeződéssekkel nem tud mit kezdeni.
Üdv.baro5
Tizedes
Tizedes
Hozzászólások: 14
Csatlakozott: 2015. július 2., csütörtök 11:38
Status: Offline

Re: Tisztítási receptek

Hozzászólás Szerző: baro5 » 2015. augusztus 21., péntek 22:00

rambo írta:
zeus írta:Sziasztok : Érdekelne van valakinek tapasztalata esetleg használt valaki ultrahangos tisztító készüléket mennyire hatékony az évszázados lerakódásokra.
köszi.
Szia! Az én tapasztalatom az, hogy a nagyon makacs " évszázados" , rákövült szennyeződéssekkel nem tud mit kezdeni.
Üdv.
Hasonló a tapasztalat- bár lidlis eszközről van szó. Kk bronzzal semmit nem csinált.Avatar
kovalik
Százados
Százados
Hozzászólások: 133
Csatlakozott: 2015. június 27., szombat 12:27
Status: Offline

Re: Tisztítási receptek

Hozzászólás Szerző: kovalik » 2015. augusztus 22., szombat 8:59

baro5 írta:
rambo írta:
zeus írta:Sziasztok : Érdekelne van valakinek tapasztalata esetleg használt valaki ultrahangos tisztító készüléket mennyire hatékony az évszázados lerakódásokra.
köszi.
Szia! Az én tapasztalatom az, hogy a nagyon makacs " évszázados" , rákövült szennyeződéssekkel nem tud mit kezdeni.
Üdv.
Hasonló a tapasztalat- bár lidlis eszközről van szó. Kk bronzzal semmit nem csinált.
Én egy 10 ezres (http://www.egsm.hu/index.php?option=com ... 8&aff_id=2) ultrahangos tisztítót vettem anno (azóta már tönkrement). Tisztítófolyadékként higított ecetet (kb fele víz, fele ecet és egy csipetnyi só) használtam. Beledobáltam a római érméimet és kb fél óra múlva meglepődve tapasztaltam, hogy 4 db ezüst is van közte :-D Az ezüstöt szépen megpucolta, a bronzzal tényleg nem tud mit kezdeni. Egyszer találtam egy réz karikagyűrűt név beütéssel az oldalán, azt is beletettem. A beütésnél szépen lepucolta, és így látni lehetett, hogy aranyozva volt korábban. Ezüstre kiváló, aranyra is biztos, de bronzra nem.Avatar
oldtimer
Őrnagy
Őrnagy
Hozzászólások: 166
Csatlakozott: 2015. július 29., szerda 18:36
Status: Offline

Re: Tisztítási receptek

Hozzászólás Szerző: oldtimer » 2015. augusztus 22., szombat 16:42

Én is használtam korábban, de már csak nagyon ritkán.
Egyetértek az előttem szólókkal, bronzra valóban nem igazán alkalmas. Sőt, megkockáztatom, ha nem kellő odafigyeléssel használjuk, még a patinát is kikezdi.Avatar
Alithar
Százados
Százados
Hozzászólások: 149
Csatlakozott: 2015. július 13., hétfő 11:25
Status: Offline

Re: Tisztítási receptek

Hozzászólás Szerző: Alithar » 2015. augusztus 22., szombat 19:14

oldtimer írta:Én is használtam korábban, de már csak nagyon ritkán.
Egyetértek az előttem szólókkal, bronzra valóban nem igazán alkalmas. Sőt, megkockáztatom, ha nem kellő odafigyeléssel használjuk, még a patinát is kikezdi.
Kár, hogy itt nincs egy nagy LIKE "gomb" :)


" Amit életünkben teszünk, az örökkévalóban visszhangzik "

Avatar
talentum
Ezredes
Ezredes
Hozzászólások: 359
Csatlakozott: 2015. június 26., péntek 23:52
Status: Offline

Re: Tisztítási receptek

Hozzászólás Szerző: talentum » 2015. augusztus 22., szombat 23:49

images.jpg
images.jpg (7.11 KiB) Megtekintve 37350 alkalommal
Kérlek!
A kisdobos, ahol tud, segít! :roll:


talentum ... ókori tömeg, és pénzegység, melynek értéke koronként, és területenként változott...

Válasz küldése Előző témaKövetkező téma