Most próbálom a rozsdamaróét lecitromlevezni.

Bobbácsi írta:Hali! Én az ezüstöt mindíg citromlében áztattam.
Ha bezöldül...akkor az vagy nem ezüst,csak ezüstözött...vagy pedig valami nagyon gyenge minőségű "ezüst".
Az arany tisztítására csak egy gondolat...azon egyáltalán rakódik le bármi is?????
Az attól is függ, hogy miféle ezüst. Maradok a saját korszaknál a példákkal élve. Ha kora római dénárról van szó, akkor még elég tiszta az anyaga, tehát a citromlé nem zöldíthetné be ( a zöldülést az ezüst mellé kevert réz váltja ki ). Ugyan ez a helyzet a RO 55-tel. Jó ezüstöt lehet drámaibban tisztítani, ha engedi. Más, ha égett. Akkor a RO 55 barnítja hamar. Egyébként is okozhat elszíneződést, de égésnél ez sokkal intenzívebben jelentkezik. Ha nem égett, a RO 55 -ös kezelés után egy gyenge fogkrémes kezelés ismét csillogóvá teszi.176523 írta:Ha senki nem akar trécselni, akkor beidézek a topik elejéről egy hozzászólás részletet. Ez nekem simán bebarnítja az ezüstöt, akár 1-2 perc alatt is. A citromlé bezöldíti. Ráadásul boldog-boldogtalan citromlevez elmondása szerint. Ennek tudatában kérdezném én áztatnám valahogyan rosszul?? (Bár nem tudom hirtelen hogyan lehetne rosszul áztatni...)Alithar írta: Makacsabb szennyeződések, az érmén maradt feketés, sötét foltok esetében, ha a fogkrém nem használ, esetleg egyetlen olyan vegyszert ajánlok, amely nem bántja, nem lép reakcióba az ezüsttel, ez pedig a durva neve ellenére a RO 55 rozsdaoldó.
Ez is a rezes ezüstre jellemző. Azokat nem szabad a tiszta ezüstre való módszerrel pucolni, mert rosszabb lesz, mint koszosan volt.Csuvi írta: Nekem is bezolditette, s jo csunya lett, csak polirral tudtam leszedni rola, akkor hasznaltam eloszor s utoljara citromlevet.
Hasznos hozzaszolas, kosziAlithar írta:Az attól is függ, hogy miféle ezüst. Maradok a saját korszaknál a példákkal élve. Ha kora római dénárról van szó, akkor még elég tiszta az anyaga, tehát a citromlé nem zöldíthetné be ( a zöldülést az ezüst mellé kevert réz váltja ki ). Ugyan ez a helyzet a RO 55-tel. Jó ezüstöt lehet drámaibban tisztítani, ha engedi. Más, ha égett. Akkor a RO 55 barnítja hamar. Egyébként is okozhat elszíneződést, de égésnél ez sokkal intenzívebben jelentkezik. Ha nem égett, a RO 55 -ös kezelés után egy gyenge fogkrémes kezelés ismét csillogóvá teszi.176523 írta:Ha senki nem akar trécselni, akkor beidézek a topik elejéről egy hozzászólás részletet. Ez nekem simán bebarnítja az ezüstöt, akár 1-2 perc alatt is. A citromlé bezöldíti. Ráadásul boldog-boldogtalan citromlevez elmondása szerint. Ennek tudatában kérdezném én áztatnám valahogyan rosszul?? (Bár nem tudom hirtelen hogyan lehetne rosszul áztatni...)Alithar írta: Makacsabb szennyeződések, az érmén maradt feketés, sötét foltok esetében, ha a fogkrém nem használ, esetleg egyetlen olyan vegyszert ajánlok, amely nem bántja, nem lép reakcióba az ezüsttel, ez pedig a durva neve ellenére a RO 55 rozsdaoldó.
A későbbi, elég sok réztartalommal bíró ezüstöt ( ami már-már billonos anyagú ) teljesen másképp kell kezelni. Ott bármilyen citromlé, RO 55 és egyéb maratás kihozza a rezet. Szerintem itt van a kutya elásva, rezes ezüstöt próbálsz tisztítani a nem annak való módszerrel.
Ez is a rezes ezüstre jellemző. Azokat nem szabad a tiszta ezüstre való módszerrel pucolni, mert rosszabb lesz, mint koszosan volt.Csuvi írta: Nekem is bezolditette, s jo csunya lett, csak polirral tudtam leszedni rola, akkor hasznaltam eloszor s utoljara citromlevet.
Barmivel. A sargat nem kezdi ki.kis-vakond írta:Üdvözletem!![]()
Segítségeteket szeretném kérni.-Tegnapi,balatoni lelés,keményen összeállva.
Kisebb kagylókkal,sóderrel kevert cementes cucc rejt valami kis láncot. Sárgul,de nem biztos hogy sárga.
Csat részéből ítélve nem régi,de viszont kegyetlen masszív. Miben ajánlatos áztatni,hogy ki tudjon bontakozni az,ami engem érdekel.![]()
Köszi.
Római kisbronz, de felesleges vele foglalkozni.
Sztem nem fogod megtudni. Vedd elő a római császárok képét-felsorolását kb 300-tól, és egyiket képzeld rá. De told bele citromlébe, oszt meglátod, hogy látsz-e valamit.
Kép alapján (pláne ezen kép alapján) nehéz megmondani, így a tévedés jogát fenntartom, de ez úgy tűnik, hogy nem koszos, hanem egyszerűen ez ilyen, ennyi és sosem fog többet mutatni. A kis kráterek nekem anyagkipattogzódásnak tűnnek.
Ez valami bizánci érme lenne ?norman írta: ↑2020. január 28., kedd 11:30Hú szegényt jól megmaratták.
https://m.facebook.com/robert.nemeth.31 ... ments_list.[3982387878453328%252C3982388015119981]%253Astory_location.5%253Aattached_story_attachment_style.album%253Aview_time.1580207014%253Afilter.h_nor%26__tn__%3DEHH-R%26cached_data%3Dfalse%26ftid%3D&mdp=1&mdf=1
norman írta: ↑2021. január 4., hétfő 20:08Hali.Ha valaki nem érti a google fórdítóval is jó.
Nem mindet hallottam eddig.Esetleg valakinek valamelyik bevàllt?
10 eljàràs főleg ezüstre.Az ammóniàs vagy szalmiàkszeszes megoldàst ami hígított ammónia próbàllta màr valaki?Àrpi stb erősen ragaszkodó szennyeződéseknél?Nem savas ,súrolós megoldàs ami jó?
https://www.tipsbulletin.com/how-to-clean-silver-coins/
Frekvenciát nem tudom, de wattszáma az biztos számít. Nekem ékszer tisztító van, 50 wattos, az jó. Szerencsés esetben ékszert tisztítok vele. Csodát azért ne várj tőle, de a szutyok nagy részét azért jól leszedi.KincskeresőKisködmön írta: ↑2024. június 16., vasárnap 19:32Ultrahangos tisztítóból melyik fajta válik be? Valami olcsóbb, de jó. Alin tízezer körül kezdődik habár van sokkal olcsóbb is. Milyen paramétert kell tekintetbe venni, frekvencia ennél is fontos? Vagy mindegy, mind beválik?
![]()