Üdv!
Kiegészíteném kicsit az Angliával kapcsolatos dolgokat. Csak a belelátást megkönnyítendő.
Egyébként örömmel olvastam, hogy valaki írta, hogy ott sem fenékig kolbász a helyzet. Pár éve ezt mertem itt írni, na pár ember le is ugatott, hogy hogy merek én panaszkodni az Angol helyzetről és amúgy is húzzak el. Na de magyar fórum, magyar stílus. Emberek, olvasgassunk külföldi fórumokat is, a tárgyi tudáson felül azt is magunkba lehet szívni, hogy hogy beszélnek az emberek egymáshoz. Plusz a nyelvtudás is fejlődik. 3 in 1. Nem szégyen az, én is tanultam sokat. Persze ehhez az is hozzájárul, hogy mivel kint nem kell bujkálni, a fórumon az emberek személyesen ismerik egymást( talán ezért?) . Így nincs annyi köpködés és szardobálás és a segíteni akaró kollégák kitúrása, mint ami itt megy.
Szóval Angliában nem a gyepféltés és nem is kizárólag a birtokháborítás miatt hívják rád a rendőrt, hanem lopás miatt is, mivel a talált dolgok fele a földtulajdonosé( ez megegyezés kérdése, de a gyakorlat 50-50%), ha viszont őt senki sem kérdezte meg, akkor felmerül a lopás kísérlete + birtokháborítás + amit még a nyakadba tudnak varrni. Benne leszel az újságban és a törvénytisztelő keresősök meg fognak vetni, klubok nem vesznek be stb, mert ilyenek miatt van rossz hírük és te biztos a Treasure Act 1996-ra és a PAS-ra is tojsz és ezzel pusztítod a történelmet és miattad nehéz engedélyt kapni privát földekre. Aztán ezt nem könnyű lemosni. Nagyobb klubok így is bevehetnek a pénz miatt, de a közútálat itt is utolérhet és valaki panaszkodhat, hogy milyen már, hogy téged most kaptak el és íme itt vagy a klubban. Persze itt a legrosszabb esetet vázoltam fel. Futottam össze pár éve 2 alakkal, akiket elkaptak engedély nélkül, de mivel szánták-bánták bűnüket és nem is volt súlyos, egy klub bevette őket.
Már írtam korábban, de itt van megint, hogy Angliában lehet menni egyesülettel, azaz klubbal, fizetsz nekik ( általában éves díj + alkalmankénti díj+ kell legyen Egyéni Felelősség Biztosításod) , ők pedig szereznek engedélyt általában minden hétvégén 1 napra, ahová csak akkor mehetsz és csak velük. Persze ez sem olyan egyszerű, mert minél kisebb a klub, annál jobb helyekre mennek, viszont annál nehezebb bejutni. Nagy klubokat csak a pénz érdekli, sokszor mennek lejárt helyekre és business szaga van az egésznek. Kis klubokba főleg ismerős által tud az ember beférkőzni.
Vagy útnak indulsz és Te magad kérdezed meg a földtulajdonosokat, hogy ugyan lehetne-e valamelyik földjén, amin éppen nincs semmi, egy kicsit lengetni. Persze lehetsz klubtag is és lehet privát engedélyed is, de nem ugyanarra a földre, mert a klubok ezt nem veszik jó néven. Ami érthető is. Sokszor ezért kizárás jár.
Aztán ha jó fej vagy és szeretnéd magad belopni a paraszt szívébe, csinálsz neki egy kis szépséges dobozt, amolyan mini vitrint, amibe teszel be pár dolgot, amit a földjén találtál, kis leírással, hogy ő otthon lelkesen nézegethesse és mutogathassa, hogy ez bizony az ő földjéről jött. Ez amolyan befektetés is, mivel a szomszéd is látni / hallani fogja, hogy milyen rendes és becsületes vagy és könnyebben kapsz engedélyt tőle. Na meg segíthetsz neki megtalálni az elhagyott traktor bigyókat is.
Ezen kívül még magát a Királynőt is megkérdezheted, hogy lengethetsz-e a Crown Estate - en, azaz az ő saját birtokán, persze csak meghatározott helyeken => Ezek tengerparti részek, annyi az egész, hogy kinyomtatsz egy lapot a Crown Estate weboldalról, ami a szabványokat tartalmazza, aláírod alul és viszed magaddal, amikor keresőzöl.
Vagy veszel engedélyt a Temzére. Így megadott helyeken, megadott mélységig túrhatsz, egy évre kb 30.000 magyar forintért.
Ja és hogy lenézik és nem becsülik meg a Kelet - Európai munkást, ez is nagyban függ attól, hogy mennyire beszéled a nyelvet és milyen közegben dolgozol. Segédmunkásként kezdtem én is, de fejlődni kell, ha nem akarsz mosogatni. Én korábbi munkahelyemen, állami szektor, nagyon is megbecsültek, várnak vissza bármikor. Kb 4 évig önszorgalomból, munkaidő alatt, munkakörbe nem tartozó IT problémákat oldottam meg, aztán a nagyfőnök megkérdezte, hogy nem akarok-e esetleg plusz pénzt érte, majd egy év múlva emelést is adott, kérés nélkül. Na ekkor jöttem el, mert annyi pénzt már nem tudtam elkölteni

( oké ez utóbbi vicc, a szerk.)
Maradok tisztelettel :
a.kezdo