talentum írta:csokis írta:Sziasztok. Azt hiszem meg tudom oldani az aksik töltését, anélkül, hogy ki kelljen venni őket. meg van hozzá az áramkör két három ezer froncsi. Viszont kellene egy elektronikai zseni aki jelentkezik, és elmondom az ötletet, véleményezze.
Ha jol számolom az aksik sorba kötve 9,6 v.os-ak (8x1.2). Tehát kb 11.5-12 v kellene tölteni. 2500 Ma az áram, annak az egy tizedével kellene tölteni az kb 250 MA.
Na szoval kellene egy táp fesz ami kb 11-12 v al tölt, és kb 250-Ma el. Jol gondolom?
Szia csokis!
Nem mondod, hogy újra Delta!

Sajnos nem vagyok elektronikai zseni, de azért írok, hátha tudok segíteni.
Igen, alapvetően jól számoltad, 11,5 -12 v-os stabkockával meg tudod oldani, a mA lehet több is, nem kell feltétlen ragaszkodni a 1/10-es töltésáramhoz, de ha van idő a töltésre ,(14 óra a teljes lemerülés esetén,)akkor miért is ne. ( Kb. 35 %-os "túltöltés" kell a veszteségek miatt.)
Ok, mondjuk a delta nem engedi ennyire leszívni őket , legyen 10 óra a töltésidő. 500 mA-es áramnál akkor a fele, és nem lesz problémája.
Van gyorstöltőm, ami 1000 mA-el tölt, na az többéves akksinál problémás, meg nyári melegben is.
Amúgy a cellánkénti töltésnél jobb nincs, kár a kényelemért feladni a biztonságot szerintem. A gyengébb minőségű akksik sorosan töltve hamarabb behalnak. De te tudod.
Sok sikert!
Na szeva! Látom te is itt nyomod még
A héten az Expi ll búcsúzik, ismét megpróbálok egy deltát (argus). Félek egy kicsit a döntéstől, el tudom most cserélni a gépet rá. Az egy éves 13 khz.
Az expi egy nagyon nyugodt, stabil, kicsit öreguras gép. Itt az udvarban meg sem nyikkan delta meg őrjöng. Szóval félek tőle.
Már sok mindent felejtettem vele kapcsolatban, az biztos hogy kk-ban az Expi hihetetlen jo volt, viszont lomán kicsit visszafogottnak éreztem .
Amikor kezembe került az Argus, kimentünk gyakorolni egy semmit mondó erdőbe fél óra múlva kiszedtem egy aranygyűrűt. (Modern jegygyűrű, de basszus , akkor is arany) Mi ez ha nem egy égi jel.??? Aztán meg egy szép kora kk nyílhegy.
A töltéssel kapcsolatban: Lehet kapni egy gyufásdoboznyi panelt, rajt két kijelző és potik. Az egyik az áramot szabályozza o-5 A ig, a másik a feszkot o-3o v- ig. Ezt akartam volna használni.
Két kérdésem lenne...A 13 kHz mivel rosszabb, és mivel előnyösebb mondjuk a 14 körülinél? Húzassam Bandival feljebb? Van értelme?
A másik gondom, hogy kétszer elkezdett cinceregni, mintha a piros poti nem lenne eléggé feltekerve. egy percig bármit csináltam hisztizet, aztán abba hagyta.
Várom a válaszokat, amit előre is köszönök!