VISSZA

SILVER STAR


A Silver Star 3 egyszerű, de sokoldalú fémkereső, a népszerű Silver Star sorozat legújabb darabja. A legújabb példányok már a Cobránál is bevált és elnyűhetetlennek bizonyult fejkábellel készülnek, kiküszöbölve a fémkeresők leggyakoribb hibáját, a kábelszakadást. A képeken látható régi műnyag nyél helyett is most már a Cobra fém nyelével készülnek. Az elemek most már a műszerdobozban helyezkednek el ami levehető, megkönnyítendő a vízi keresőzést.
Megfelelő hobbi és munkavégzés céljára is.
A Silver Star 3 elődjénél, a Silver Star 1-nél érzékenyebb, alaphangja állítható és kizárólag hangjelzéssel működik.

Fontosabb felhasználási területek
- Régészet, kincskeresés, régi fémtárgyak, pl. pénzérmék, ékszerek, fegyverek, fém használati tárgyak felkutatása
- Elásott értékek meglelése
- Világháborús fegyverek, emlékek gyűjtése, roncs- és hadszíntérkutatás
- Veszélyes robbanótestek bemérése építési, mezőgazdasági területeken, volt laktanyák, lőterek környékén
- Elveszett fémtárgyak megkeresése
- Ékszerek összegyűjtése strandokon, a parton, vagy akár a vízben is
- Fakitermelésnél, fafeldolgozásnál háborús és vadászatból származó lövedékek, repeszek, ill. szögek és más fémdarabok megtalálása és pontos behatárolása a fában, erdők állapotának ilyen szempontból való felmérése

SS
Fontosabb jellemzők
- VLF technológia, TR rendszer
- Non motion működés
- Kristálystabil időalap
- GEB (földhatás-kiegyenlítő) áramkör
- Vízhatlan keresőfej
- Három üzemmód
- Nagy érzékenység
- Jó fémválasztó-képesség
- Különösen jó pozicionáló képesség
- Könnyű kezelhetőség
- Beépített hangszóró + fejhallgató csatlakozó
- Kis tömeg, nagy szilárdság, ergonomikus kialakítás
- Gazdaságos üzemeltetés
- Nagyfokú megbízhatóság
- Rendkívül kedvező tudás/ár arány

Érzékenység
A Silver Star 3 az érzékenyebb fémkeresők közé tartozik, a hasonló működésű (non-motion) készülékek között pedig a legérzékenyebbek között van. A sokéves tapasztalatok alapján kiválóan bevált hadszíntérkutatási célra, illetve vízi felhasználásra. Ezeken a területeken igen népszerű mivel érzékenysége sokkal kevésbé csökken a mélységgel, mint más fémkeresőké és a vízben megvalósítható lassú mozgatás nem érinti hátrányosan a működését. Érmézésre viszont korlátozottabb mértékben használható.
Az érzékelési távolság függ a fémtárgy jellemzőitől, főleg a nagyságától, nagyobb fémtárgyakat természetesen távolabbról érzékel a műszer, mint kicsiket, de (csakúgy, mint más fémkeresőknél) leginkább nem a tárgy tömege, hanem a felülete számít.
A maximális hatótávolság kb. 1,8 m. Innen egy gépkocsira még ad kisebb jelzést.
Az érzékenység függ a műszer beállításától és a talajviszonyoktól is. A SILVER STAR azonban rendelkezik a talaj hatásait kiegyenlítő, ún. GEB áramkörrel is, amely biztosítja hogy majdnem minden talajfajtában kihasználható legyen a maximális érzékenység. A talaj ui. szinte mindig tartalmaz ferromágneses vasoxidokat és kis mértékben vezetőképes is, tehát a fémtárgyakhoz hasonló, zavaró válaszjeleket produkál, amely az érzékenyebb fémkeresők működését zavarja.
Az érzékelési távolságok pontosan be lettek mérve a gyakrabban keresettekhez hasonló, vagyis kisebb fémtárgyakra, az eredmények a táblázatban találhatóak cm-ben. A mérési eredmények a 20 cm átmérőjű fejjel olyan erejű jelzésre vonatkoznak, amelyre már érdemes ásni kezdeni, bár a tárgyakat ennél távolabbról is lehet érzékelni. A pénzérmék, ahol nincs külön jelezve, természetesen az újabb, kisebb méretűek.

Tárgy

Távolság [cm]

1Ft-os

20

2 Ft-os

19

5 Ft-os

26

10 Ft-os

24

20 Ft-os

29

50 Ft-os

27

200 Ft-os

29

10 f-es

22

2 Ft-os (régi)

24

ezüst 1 Pengő

26

söröskupak

26

4-es anyacsavar

11

6-os anyacsavar

13

22mm átmérőjű aranygyűrű

26

Májkrémes doboz (55mm átmérőjű)

52

Üdítősdoboz (0,33l)

70

Rohamsisak

kb. 1m


A fenti eredményeket a GEB áramkör használatával a legtöbb talajban tudja a műszer (a jelzett távolságoknál 1-2 cm-rel kisebb mélységet). A hagyományos diszkriminációs üzemmód (D1), mint minden fémkeresőnél, természetesen itt is csökkenti a talajban az érzékenységet, a talaj jellemzőitől függő mértékben.
A D2 üzemmódban az érzékelés és a megkülönböztetés mélysége közötti különbség függ a talajminőségtől, ui. a talaj vastartalma miatt a fémtárgyakat mélyebben lehet érzékelni, mint megállapítani róluk, hogy vasból vannak-e. A gyak

Kijelzés
A SILVER STAR 3 hangkijelzéssel rendelkezik.
- A hangjelzést alaphelyzetben a beépített hangszóró biztosítja, így nem szükséges fejhallgatót használni, de a 3,5 mm-es aljzatba csatlakoztathatunk azt is, pl. walkman fejhallgatót, amely automatikusan kiiktatja a hangszórót.
Alaphelyzetben egy halk, zümmögő alaphang hallható. Ez a fémtárgy hatására előbb erősödik, majd a hang magassága is növekedni kezd (pozitív jelzés). Ez a megoldás a szokásosnál lényegesen nagyobb dinamikatartományt biztosít a műszernek. A hang bizonyos esetekben viszont elhalkul, vagy vibrál kezd (ld. Üzemmódok).
Az alaphang erőssége állítható, gyengébb alaphang beállítása nagyobb érzékenységet biztosít.


A műszer ergonomikus kivitelű, teleszkópos nyéllel és párnázott kartámasszal van ellátva és természetesen a fej dőlésszöge is állítható.

Kezelőszervek
Volume forgatógomb: hangerő, ki-be kapcsolás
Ground Balance forgatógomb: földhatás kiegyenlítése (GEB beállítása)
Threshold forgatógomb: alaphang beállítása
Disc1-Disc2-GND kapcsoló: üzemmódváltás
Reset nyomógomb: alaphelyzet visszaállítása

Üzemmódok
A szokásostól eltérően Silver Star több üzemmóddal rendelkezik:
- Kiegyenlítés (GND): Ebben az üzemmódban lehet a műszert a talajra kiegyenlíteni, vagyis a talaj hatásait minimalizálni.
Ebben az üzemmódban a műszer a fémekre pozitív jelzést ad függetlenül attól, hogy mágnesezhetőek-e. Ilyenkor a legnagyobb az elérhető érzékenység, mivel a talajt nem érzékeli a műszer, viszont nincs fémválasztás. Ha fémet találtunk és mégis tudni akarjuk hogy ferromágneses-e, D1-re, vagy D2-re átváltva megvizsgálhatjuk.
- Kiegyenlítés és diszkrimináció együtt (D2): A hangerő és hangmagasság ilyenkor a kiegyenlítés üzemmódnak megfelelően emelkedik a fémtárgyakra, de ha ferromágnesességet érzékel a műszer, akkor a hang vibrálni kezd.
- Diszkrimináció (D1): Ebbe kapcsolva a hagyományos működésű a műszer: a ferromágneses anyagokra (vasra) elhalkul a hang, a nem ferromágneses viszont fémekre pozitív jelzést ad. Ez a lehető legegyszerűbb kezelést, de kisebb érzékenységet biztosít a talaj vastartalma miatt, ui. arra is erősen reagál mivel mágnesezhető.
Itt is megtalálható a non motion fémkeresőknél szokásos Reset gomb, ami arra hivatott, hogy az alaphelyzettől való eltérést kompenzálja. Az ilyen jellegű műszereknél ui. a munkapont lassan vándorol, vagyis a halk zümmögés lassan magától is felerősödik, vagy elhalkul. A Reset gomb megnyomásával minden automatikusan visszaáll eredeti helyére.

Tápellátás
A tápfeszültséget 8 darab, a kartámasznál elhelyezett AA méretű ceruzaelem biztosítja. A ceruzaelemek gazdaságos üzemeltetést tesznek lehetővé viszonylag kis tömeg mellett. A hagyományos olcsóbb elemekkel is legalább 40-50 óra üzemidőre számíthatunk.

fémkereső fémdetektor mélykereső femkereso femdetektor fémkereső fémdetektor mélykereső metal detector detektor fémkereső fémdetektor mélykereső femkereso femdetektor fémkereső fémdetektor mélykereső metal detector detektor fémkereső fémdetektor mélykereső femkereso femdetektor fémkereső fémdetektor mélykereső metal detector detektor fémkereső fémdetektor mélykereső femkereso femdetektor fémkereső fémdetektor mélykereső metal detector detektor fémkereső fémdetektor mélykereső femkereso femdetektor fémkereső fémdetektor mélykereső metal detector detektor fémkereső fémdetektor mélykereső femkereso femdetektor fémkereső fémdetektor mélykereső metal detector detektor fémkereső fémdetektor mélykereső femkereso femdetektor fémkereső fémdetektor mélykereső metal detector detektor